Osorske glazbene večeri / Uskoro počinje prvi i jedini hrvatski festival klasične glazbe na otoku

Image

Jedinstveni glazbeni festival koji spada u sam vrh kulturnih manifestacija u Hrvatskoj, održava se od 1976. godine u istoimenom gradu na otoku Lošinju. Ovogodišnji program, koji počinje 20. srpnja i traje do 28. kolovoza, ljubiteljima klasične glazbe pružit će 17 koncerata domaćih i inozemnih izvođača.

12.7.2012.
8:00
VOYO logo

Grad Osor, na prekrasnom otoku Malom Lošinju, ove će godine po 37. put biti domaćin festivala klasične glazbe - Osorske glazbene večeri.

Ovogodišnji festival sastoji se od čak 17 koncerata koji će se održati od 20. srpnja do 28. kolovoza, a osim renomiranih imena klasične glazbe, nastupit će i mladi, talentirani glazbenici koji su ujedno i dobitnici prestižnih nagrada klasične glazbe u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tri večeri bit će izvedena Osorska trilogija Borisa Papandopuloa i Berislava Šipuša. Na svečanosti otvorenja 20.7. u 21 sat Zbor i Simfonijski orkestar izvest će prvi dio Osorske trilogije, Osorski rekvijem. Taj koncert dirigirat će Marko Letonja.

Ove godine programski će se obilježiti 20. obljetnica smrti Brune Bjelinskoga. U segmentu praizvedbi očekuje se pet novih djela, od najstarijeg Miroslava Miletića do najmlađeg Dubravka Palanovića. Djelo Davorina Kempfa doživjet će hrvatsku praizvedbu u interpretaciji puhačkog trija Milka Pravdića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival će ugostiti i inozemne goste poput Komornog gudačkog orkestra Slovenske filharmonije i Gudačkog kvarteta Fondacije veronske Arene, a Osorske glazbene večeri dobile su i dva ambasadora festivala - violončelisticu Moniku Leskovar i udaraljkaša Filipa Merčepa.

"Tijekom 37 godina festivala, među brojnim skladateljima u Osoru su nastupali Boris Papandopulo, Stjepan Šulek, Jakov Gotovac, Krsto Odak, Berislav Šipuš, Frano Parać, Davorin Kampf, Pavle Dešpalj te mnogi drugi. Idejni začetnik festivala, Danijel Marušić, koji je preminuo 2009. godine bio bi iznimno zadovoljan kad bi vidio u što su prerasle Osorske glazbene večeri. Upravo zbog posebnosti programa svrstavaju se u sam vrh kulturnih manifestacija Hrvatskoj, pa je tako u lipnju 2011. godine ova manifestacija postala festival od nacionalnog značaja, te se ubraja u takozvanih “ top pet”  hrvatskog kulturnog naslijeđa", rekla je izvršna direktorica festivala, Martina Turkalj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka Ministarstva kulture o svrstavanju Osorskih glazbenih večeri u top pet nacionalnih kulturnih festivala u cijelosti pokazuje da ova manifestacija iznimno značajna za očuvanje i razvoj hrvatske kulturne baštine. Po brizi za hrvatsku glazbenu prošlost, sadašnjost i budućnost nema slične manifestacije u našoj zemlji.

Detaljan program festivala možete pogledati na www.osorskeveceri.org

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo