euforija počinje / Ususret Euru u Hrvatskoj: Nijemci apsolutni favoriti zagrebačke skupine, s Vujovićevom Slovenijom sve je moguće

Image
Foto: Lukas Schulze/DPA/Igor Kralj/PIXSELL

Iako navijačka euforija još uvijek čuči u većini od vas, mi ćemo polako krenuti s najavama svih skupina na turniru, kako bismo se lagano zagrijali za ono što nas čeka od 12. do 28. siječnja

15.12.2017.
16:00
Lukas Schulze/DPA/Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Europsko rukometno prvenstvo počinje za nešto manje od mjesec dana. Jedina je to zlatna medalja koja 'Kaubojima' nedostaje i domaći teren predstavlja povijesnu priliku da Hrvatska, obzirom na svoju reputaciju u rukometnom svijetu, konačno uzme ono što je u svojih 20-ak godina od samostalnosti definitivno zaslužila. 

Iako navijačka euforija još uvijek čuči u većini od vas, mi ćemo polako krenuti s najavama svih skupina na turniru, kako bismo se lagano zagrijali za ono što nas čeka od 12. do 28. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavu počinjemo sa skupinom C, koja će se igrati u glavnom gradu Zagrebu.

Image
Foto: HRS
Image
Foto: HRS

Skupina C

Jedan pogled na ovu grupu dovoljan je za zaključak kako je Njemačka apsolutni favorit za prvo mjesto. Uz branitelja naslova, ždrijeb je u ovu skupinu ubacio još tri reprezentacije s područja bivše Jugoslavije – Sloveniju, Makedoniju i Crnu Goru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka

Izbornik: Christian Prokop

Očekivani sastav:Uwe Gensheimer (PSG), Finn Lemke (Magdeburg), Patrick Wiencek (Kiel), Tobias Reichmann (Kielce), Christian Dissinger (Kiel) Holger Glandorf (Flensburg), Silvio Heinevetter (Füchse), Hendrik Pekeler (Löwen), Steffan Fäth (Füchse), Patrick Groetzki (Löwen), Kai Häfner (Burgdorf), Andreas Wolff (Kiel), Rune Dahmke (Kiel), Julius Kühn (Gummersbach), Simon Ernst (Gummersbach), Niclas Pieczkowski (Leipzig), Jannik Kohlbacher (Wetlzar), Paul Drux (Füchse)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijemci u Hrvatsku dolaze kao branitelji naslova europskog prvaka osvojenog u Poljskoj prije nepune dvije godine. Nema sumnje kako će njihov cilj biti ponoviti taj uspjeh, jer Njemačka je rukometna velesila i što se tiče klupskog rukometa – apsolutni su broj 1 u svijetu. Za razliku od većine liga, u svaku novu sezonu barem pet, šest njemačkih klubova ulazi s ciljem osvajanja naslova. Tribine su uvijek pune, atmosfera užarena, a na parketu se odvija spektakl, stoga Nijemci takvu reputaciju žele održavati i na reprezentativnoj razini. 

Image
Foto: EXPA/PIXSELL
Image
Foto: EXPA/PIXSELL

Njemačlka rukometna reprezentacija

FOTO:Lukas Schulze/DPA/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vitrinama imaju tri naslova svjetskih prvaka, dva naslova europskih prvaka i jedno olimpijsko zlato. Stari su nam znanci, Hrvatska je posljednja dva zlata (svjetsko 2003. i olimpijsko 2004.) osvojila upravo pobjedama protiv Njemačke u finalu. Nakon što su 2007. godine na domaćem terenu uz sudački 'poguranac' osvojili svjetski naslov, uslijedilo je njihovo zatišje na svjetskoj sceni, no zatim su u Poljskoj s jednom od najmlađih ekipa ponovno šokirali rukometni svijet i to je uspjeh na kojem Nijemci žele graditi budućnost.

Na klupi sjedi mladi stručnjak Christian Prokop, koji će za nekoliko dana napuniti tek 40. godina. Karijera mu nije impresivna, od značajnijih angažmana vrijedi istaknuti vođenje Leipziga u posljednje tri sezone, prije no što je 2017. godine preuzeo njemačku klupu, naslijedivši na njoj Islanđanina Dagura Sigurdssona. Njegovo neiskustvo za mnoge predstavlja nedostatak ove reprezentacije, no čini se kako se Njemački rukometni savez nakon dugogodišnjeg lutanja i promašaja što se tiče davanja (pre)velikih uloga veteranima, okrenuo nešto drukčijoj taktici pa sada pokušavaju graditi uspjeh isključivo na temelju mladih snaga, što očito obuhvaća i izborničku poziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapetan i najveća zvijezda je Uwe Gensheimer, lijevo krilo PSG-a koji je s 31 godinom ujedno i među najstarijim igračima reprezentacije. Stariji od njega je tek bombarder na poziciji desnog vanjskog Holger Glandorf. O Gensheimeru ne treba previše pričati, dovojno je u Youtube upisati njegovo prezime i 'highlights' i u par sekundi će vam biti jasno kako se radi o jednom od najboljih krila svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ozljede nije ga bilo u Poljskoj gdje su Nijemci trijumfirali, kao ni desnog krila Patricka Groetzkog iz Löwena. Sada su obojica na raspolaganju, na vratima je već poznati dvometraš Andreas Wolff, a vanjsku liniju sačinjavaju redom zvijezde njemačke Bundeslige Rune Dahmke, već spomenuti Holger Glandorf te lijevi vanjski Steffen Fäth, dok je na poziciji kružnog napadača Duvnjakov suigrač iz Kiela, Patrick Wiencek.

U slučaju Nijemaca ne možemo reći kako se radi o spoju mladosti i iskustva jer u sastavu doista prevladavaju mladi igrači, no ipak, iskustva im ne nedostaje. Većina ih nosi dresove njemačkih klubova što znači da svakog vikenda igraju jake utakmice i nastup na Euru neće im predstavljati nikakav pritisak. Skupinu će definitivno proći, vrlo vjerojatno bez poraza, a mogu li se plasirati u polufinale i ostvariti konačni cilj - obraniti naslov prvaka - ponajviše će ovisiti o novom treneru i simbiozi koju će do početka turnira stvoriti u momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija

Izbornik: Veselin Vujović

Očekivani sastav:Matevž Skok (Zagreb), Blaž Blagotinšek (Vezsprem), Matic Verdinek (Maribor), Gašper Marguč (Vezsprem), Blaž Janc (Celje), Gregor Potočnik (Gorenje), Jure Dolenec (Barcelona), David Miklavčić (Zagreb), Tilen Kodrin (Celje), Matej Gaber (Pick Szeged), Marko Bezjak (Magdeburg), Klemen Ferlin (Gorenje), Miha Zarabec (Celje), Žiga Mlakar (Celje), Urh Kastelić (Pick Szeged)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi se još sjećamo Svjetskog prvenstva u Francuskoj s početka ove godine i za nas šokantnog, a za Slovence jubilarnog načina na koji su došli do prve medalje sa svjetskih smotri. Hrvatska je u Parizu u drugom poluvremena imala čak osam pogodaka prednosti, no susjedi su neviđenom serijom preokrenuli rezultat i slavljem 31:30 došli do bronce, svoje druge medalje u povijesti. Prvu su inače, osvojili 2004. godine, kad su se nakon poraza u finalu Eura od Njemačke na domaćem terenu okitili srebrom.

Za takav preokret najzaslužniji je bio karizmatični stručnjak i veliki motivator Veselin Vujović, koji će i na ovom Euru pokušati povesti Slovence prema novom uspjehu. Uz sve sjajne igrače koje Slovenija ima, kao ključnu figuru tima ipak treba istaknuti 56-godišnjeg Crnogorca. Kao igrač je nastupao za Barcelonu i Granollers, a u trenerskoj je karijeri vodio Ciudad Real, reprezentaciju Srbije i Crne Gore, Vardar i Zagreb. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban trag ostavio je 'Vuja' u klubu iz naše prijestolnice, od mlade i neperspektivne momčadi stvorio je borce koji vječno 'grizu' bez obzira na stanje na semaforu, a ekipa je u nekoliko mjeseci postala ogromni zalogaj za sve europske velikane - naposlijetku se i većina igrača iz njegovog Zagreba prodala u europske klubove, a 'plinarci' se od Vujovićeva odlaska kreću silaznom putanjom. Upravo takav stil igre, usprkos izostanku ekstra talenata - krasi i njegovu Sloveniju. Borba, trka i požrtvovnost glavne su odrednice njegove momčadi, i ne bi iznenadilo da se upravo Slovenija i Njemačka potuku za prvo mjesto u ovoj skupini. 

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Veselin Vujović

FOTO:Igor Kralj/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od igrača ćemo istaknuti najveću zvijezdu - lijevog vanjskog Jurea Doleneca - koji je ove godine zahvaljujući sjajnim predstavama u francuskom Montpellieru preselio u Barcelonu, a koliko je opasan najbolje je na svojoj koži prije nešto više od mjesec dana osjetio upravo PPD Zagreb, kojem je u sudaru Lige prvaka u skupini Jure zabio osam komada. Slovenci definitivno imaju momčad za drugi krug, možda čak i za polufinale. Vidjet ćemo koliko Vujović može motivirati svoje izabranike. Poznavajući njega, nova medalja naših susjeda ne bi bila iznenađenje.

Makedonija

Izbornik: Raul Gonzalez

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivani sastav:Kiril Lazarov (Nantes) Nikola Mitrevski (Dobrogea), Dejan Manaškov (Vezsprem), Martin Velkovski (Metalurg), Stojanče Stoilov (Vardar), Aco Jonovski (Ratingen), Filip Taleski (Löwen), Filip Mirkulovski (Wetzlar), Velko Markoski (Dobrogea), Borko Ristovski (Barcelona), Nemanja Pribak (Beškitaš), Goce Georgijevski (Bucuresti), Filip Lazarov (Bešiktaš), Martin Popovski (Vardar), Žarko Peševski (Metalurg), Zlatko Daškalovski (Timisoara)

Kao ni sve s područja Balkana, ni makedonska rukometna reprezentacija nije za baciti. Doduše, nekoć su bili u stanju pružiti ozbiljniji otpor najvećim velikanima svjetskog rukometa poput Francuske i Španjolske, sada je to već stvar prošlosti. Zašto? Ponajviše zato jer je ostario igrač koji više od desetljeća predstavlja centralnu figuru te dušu i srce ove momčadi – dobro nam poznati Kiro Lazarov, bez kojeg bi Makedonija na radaru svjetskog rukometa vjerojatno bila nevidljiva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve značajnije uspjehe u impresivnoj karijeri Lazarov je ostvario u Zagrebu, postavši daleko najbolji igrač kluba. Njegovu kvalitetu prepoznali su i europski velikani pa je tako Kiro kasnije nosio dres Atletico Madrida, Barcelone, Ciudad Reala, a sad se skrasio u francuskom Nantesu. Iako s 37 godina na leđima, još uvijek može povući i sigurno je da će njegovo iskustvo igrati veliku ulogu u homogeniziranju momčadi u kojoj između ostalih, nastupa i Kirilov brat koji je oduvijek bio u njegovoj sjeni – Filip Lazarov.

FOTO: JACEK BEDNARCZYK/PAP/PIXSELL​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Momčad vodi Španjolac Raul Gonzalez, koji je trenerski zanat kalio u ulogama pomoćnika na klupama Ciudad Reala i Atletico Madrida, gdje je mnogo vremena trenirao upravo Lazarova, da bi kasnije postao glavni trener Vardara, prije no što je ove godine zasjeo na makedonsku klupu. Osim Kire, vrijedi istaknuti i sjajno lijevo krilo Dejana Manaškova te srednjeg vanjskog Filipa Mirkulovskog. Makedoncima je realan doseg drugi krug, dalje od toga će teško.

Crna Gora

Izbornik: Dragan Đukić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivani sastav:Rade Mijatović (Tatabanya), Božidar Leković (Constanta), Fahrudin Melić (Chambery), Mirko Milašević (Bucuresti), Stefan Čavor (Csurgoi), Vuk Lazović (Lübbecke), Božo Anđelić (Cegledi), Mile Mijušković (Maribor), Mirko Radović (Valence), Miloš Vujović (Tatabanya), Branko Kankaraš (Valence), Vasko Ševaljević (Toulouse), Radivoje Ristanović (Balingen), Bogdan Petičević (Mulhouse), Vuko Borozan (Vardar), Nemanja Grbović (Cegledi), Vladan Lipovina (Hüttenberg)

Crnogorci su 'crna ovca' skupine. Najveća zvijezda je Vuko Borozan iz makedonskog Vardara, on će svaku utakmicu sigurno dati svoju porciju pogodaka, no teško da možemo očekivati da Crnogorci iznenade nekog iz skupine. Jedna pobjeda, koja bi ionako bila iznenađenje, njihov je maksimum. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RASPORED UTAKMICA:

1. kolo: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka - Crna Gora,   13. siječnja, 17:15

Makedonija - Slovenija,   13. siječnja, 19:30

2. kolo:

Slovenija - Njemačka,      15. siječnja, 18:10

Crna Gora - Makedonija,  15. siječnja, 20:30

3. kolo:

Njemačka - Makedonija,    17. siječnja, 18:10

Crna Gora - Slovenija,       17. siječnja, 20:30        

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo