najava skupine B / Ususret Euru u Hrvatskoj: Francuzi žele nastaviti pobjedničku tradiciju, prvo kolo u Poreču donosi reprizu finala Svjetskog prvenstva

Image
Foto: Vijesti.hr

U skupini B, koja će se igrati u Poreču, smješteni su aktualni svjetski prvak Francuska, svjetski doprvak Norveška, te Bjelorusija i Austrija

8.1.2018.
16:09
Vijesti.hr
VOYO logo

Sitno brojimo do Eura, otvaranje i prva utakmica Hrvatske protiv Srbije udaljena je tek četiri dana, a mi nastavljamo s najavama skupina na turniru. U porečkoj skupini B kuglice su spojile svjetskog prvaka Francusku, svjetskog doprvaka Norvešku, te Bjelorusiju i Austriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HRS
Image
Foto: HRS

Skupina B

Francuska

Prva sedmorka:Vincent Gerard (PSG), Nikola Karabatić (PSG), Dika Mem (Barcelona), Timothey N'Guessan (Barcelona), Cedric Sorhaindo (Barcelona), Kentin Mahe (Flensburg), Luc Abalo (PSG)

Malo se toga može napisati o Francuzima što već nije poznato, pa čak i onima koji se ne mogu pohvaliti velikim znanjem o rukometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90-ih godina postali su apsolutna sila svjetskog rukometa, a njihova moć s vremenom je samo rasla. Aktualni su svjetski prvaci, a od posljednjih pet Svjetskih prvenstava 'tricolori' su na njih četiri osvojili zlato.

Većina čudesne francuske generacije iz posljednjih 15-ak godina, koja je sačinjavala možda i najbolju momčad u povijesti rukometa, svoju je priču završila u spektakularnom tonu upravo na SP-u prošle godine na domaćem terenu. Svi će se prisjetiti braće Gille, Jeromea Fernandeza, Daniellea Narcissea i svemoćnog vratara O'Meyera, koji su nakon Francuske 2017., a neki i prije toga, rekli zbogom reprezentativnom dresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekolicina ih je ipak još uvijek tu, u lovu na vječnost. Predvodnik momčadi je Nikola Karabatić, član bogatog PSG-a i u posljednjih deset godina ponajbolji rukometaš svijeta. Njegov stil svima nam je dobro poznat. Brzina, ubojiti skok šut i sjajna proigravanja krase njegovu igru, a uz to je i jedan od najboljih obrambenih igrača na svijetu, u svoje vrijeme Karabatić je igrao 60 minuta u oba pravca, no kako su ga stisnule godine, njegova minutaža je neznatno opala, ponajviše u obrambenoj fazi. Objektivno, Nikola je još uvijek najbolji na svijetu. Čak i kad ne zabija previše, sjajno razigrava suigrače i neviđenom energijom i borbenošću podigne cijelu momčad, a rijetki pogoci koje i tad zabije budu - presudni.

Image
Foto: EXPA/PIXSELL
Image
Foto: EXPA/PIXSELL

Nikola Karabatić

FOTO: EXPA/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od stare garde tu je i kružni napadač Cedric Sorhaindo te krila Michaël Guigou i 'gumeni' Luc Abalo, iako će i njihove minute na ovom prvenstvu bez sumnje biti srezane.

Bez obzira na izostanak poznatih nam lica, nova generacija koju Francuzi odgajaju obećava nastavak trijumfalne tradicije. Na vratima će stajati već iskusni Vincent Gerard i njegov mlađi kolega iz PSG-a Nedim Remili, a kao potpora tu je i Cyril Dumoulin iz Nantesa, poziciju Narcissea zauzeo je ubojiti Timothey N'Guessan iz Barcelone, a najveća konkurencija je na desnom vanjskom, jer između Valentina Portea, Dike Mema i Adriena Dipande teško je uopće i izabrati startnog čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Momčad vodi još jedan član slavne generacije, Didier Dinart, koji je dobio čast da preuzme izborničku poziciju nakon 15-godina duge ere Claudea Oneste, svog bivšeg trenera i trenerskog mentora. Problema s tranzicijom nije bilo, Dinart je prvi ispit na Svjetskom prvenstvu na domaćem terenu položio odličnom ocjenom.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Onesta, Dinart

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos uvelike pomlađenoj ekipi i izostanku karizme veterana koja je krasila Francuze na posljednjih nekoliko natjecanja, mora ih se svrstati među najuže favorite za zlato. Polufinale je njihov minimum.

Norveška

Prva sedmorka:Espen Christensen (Minden), Sander Sagosen (PSG), Magnus Jondal (GOG), Kristian Bjornsen (Wetzlar), Esper Lie Hansen (Midtjylland), Kent Robin Tonnesen (Vezsprem), Bjate Myrhol (Skjern)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih nekoliko godina Norvežani su počeli hvatati korak sa ženskom selekcijom, koja već dva desetljeća vlada svjetskim rukometom. Njihova temeljitost i angažman očituje se u sve češćoj i sve većoj ulozi domaćih klubova u europskim natjecanjima, kao i 'izvozom' norveških igrača u inozemne, snažne lige.

Iako su uvijek bili neugodni, u posljednje tri do četiri godine Norvežani igraju rukomet koji je na razini najvećih svjetskih sila. Krasi ih čvrsta obrana i ubojite kontre, a svaka akcija u napadačkom segmentu je munjevito brza i ima glavu i rep.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kruna njihovog rada stigla je prošle godine u Francuskoj, kada su na Svjetskom prvenstvu preko Hrvatske dogurali do finala i ondje junački pali protiv domaćina, iako su dobar dio utakmice držali pod kontrolom. To srebro ujedno je bila i prva osvojena medalja u povijesti njihove muške rukometne reprezentacije i Norvežani na temelju toga žele graditi pobjednički imidž i tradiciju i uhvatiti korak sa svojim skandinavskim susjedima, počevši s Eurom u Hrvatskoj.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Norveška

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako zvuči poprilično generički, Norvežanima je najveća odlika zajedinštvo, jer kad se pogleda lista igrača koje je izbornik Christian Berge pozvao na turnir, iznenadi koliko prosječno izgleda njegova ekipa. Srednji vanjski Sagosen igra u PSG-u, desni vanjski Tonnesen u Veszpremu, a većina ostalih igrača je u osrednjim njemačkim klubovima ili pak u Danskoj. No, dojam na papiru definitivno vara.

Kapetan je Bjarte Myrhol, kružni napadač koji nerijetko izlazi na devet metara kako bi prihvatio loptu umjesto vanjskih igrača, čime omogućuje stalnu protočnost napada i onemogućava protivničke braniče u namjeri da oduzmu loptu. Igru organizira Sagosen, a na vanjskim pozicijama kao zapete puške uvijek čekaju Tonnesen i Lie Hansen, dok sav nedostatak kvalitete na krilima Norvežani nadoknađuju na najbolji mogući način - sjajnom obranom i otvaranjem kontri upravo za krila koja u situacijama 1 na 1 nemaju problema s vratarima.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je reći koliko Norveška može, najvažnija utakmica za njih svakako je na samom otvaranju prvenstva, kada će se u porečkoj dvorani odigrati repriza finala prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva. Iznenade li Francuze i preuzmu 'pole position' u skupini, polufinale je realna opcija za ovu skandinavsku reprezentaciju u usponu. 

Bjelorusija

Prva sedmorka:Ivan Matskevich (Meskhov), Andrei Yurnok (Meskhov), Dzianis Rutenka (Meskhov), Viachaslau Bokhan (Minsk), Siarhei Shylovich (Meskhov), Barys Pukhoski (Zaporožje), Artsem Karalek (Sanit-Raphaël)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjelorusija u rukometnom svijetu predstavlja reprezentaciju s kojom nitko ne želi igrati u skupini, ali ni u ranoj nokaut fazi. Nisu momčad koja može pobijediti najveće, ali su uvijek stabilna ekipa s organiziranom igrom, i svaka reprezentacija koja pretendira na sam vrh protiv nje mora izvući svoje najbolje adute. Drugim riječima, nisu presnažni, ali su uvijek u utakmici, grizu, iscrpljuju suparnika za kojeg, ukoliko nema sreće, ovakve utakmice mogu rezultirati samo neželjenim ozljedama.

Dugo godina Bjelorusi su bili vrlo nezgodan protivnik čak i za najveće rukometne sile, ponajviše zahvaljujući najvećem imenu u povijesti bjeloruskog rukometa, Sergeju Rutenki, koji je slavu stekao igrajući za španjolske velikane Ciudad Real i Barcelonu. Rutenka je reprezentativnu karijeru završio uoči proteklog Svjetskog prvenstva, a momčad koja je ostala na okupu čini prosjek europskog rukometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: ANDRZEJ GRYGIEL/PAP/PIXSELL
Image
Foto: ANDRZEJ GRYGIEL/PAP/PIXSELL

Sergej Rutenka

FOTO: ANDRZEJ GRYGIEL/PAP/PIXSELL

Bjelorusi su zreli za drugi krug, a onda će im realni domet biti borba za plasman na neko od 10. do 16. mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrija

Prva sedmorka:Thomas Bauer (Lemgo), Alexander Hermann (West Wien), Janko Božović (Sporting), Sebastian Frimmel (West Wien), Robert Weber (Magdeburg), Gerald Zeiner (West Wien), Tobias Wagner (Balingen)

Austrija ima sličnu priču poput Bjelorusije, čak je i jednak broj puta nastupila na velikim natjecanjima (osam), ali također bez značajnijeg uspjeha. Najbolji rezultat na EURU im je tek osmo mjesto iz davne 1994. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nisu rukometni pojam, Austrijanci imaju dobro organiziranu igru sa solidnom obranom, a njihova uigranost uglavnom se reflektira u činjenici kako većina igrača nastupa u austrijskoj rukometnoj ligi, tek ih se nekolicina skrasila u prosječnim bundesligašima.

Ne bude li većih iznenađenja, upravo će međusobni susret između Austrije i Bjelorusije odlučiti o trećem i posljednjem putniku iz ove skupine u drugi krug.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RASPORED UTAKMICA:

1. kolo:  Bjelorusija - Austrija,     12. siječnja, 18:15

Tekst se nastavlja ispod oglasa

               Francuska - Norveška,  12. siječnja, 20:15

2. kolo:  Austrija - Francuska,      14. siječnja, 18:15

              Norveška - Bjelorusija,   14. siječnja, 20:15

3. kolo:  Francuska - Bjelorusija, 16. siječnja, 18:15

               Norveška - Austrija,       16. siječnja, 20:30

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo