Razmišljajmo o budućnosti Zemlje / Velika Britanija: 'Korona nam je odgoda za klimatsku katastrofu koja je već krenula'

Image
Foto: Shutterstock

Već smo nekoliko stotina puta čuli kako se 'priroda budi', kako se zrak čisti na svim područjima Zemlje (što je vidljivo čak i iz svemira), a mnoge rijeke, potoci, mora i jezera čišći su nego ikad.

6.5.2020.
10:00
Shutterstock
VOYO logo


"Velika Britanija mora izbjegavati površinu s koronakrizom i pogledati u dublju krizu - onu klimatsku", upozorili su vladini savjetnici Velike Britanije. Oni već danima preporučuju ministrima da sredstva namijenjena ekonomskom oporavku nakon Covid-a 19 idu tvrtkama koje će smanjiti razinu ugljika u zraku.

"A ulaganje bi trebalo dati prednost širokopojasnoj mreži nad izgradnjom cesta", kaže Odbor za klimatske promjene. Vlada će odgovoriti kasnije, iako je ministar energetike Alok Sharma već govorio o zelenom oporavku od recesije: moraju se boriti protiv klimatskih promjena, prenosi BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu premijeru, odbor kaže da bi osobe bez posla trebale biti 'prekvalificirane' za rad u "zelenim" industrijama koje su intenzivno rabljene geografski, poput izolacije kuća, gradnje stabala i obnavljanje travnjaka. Dodaju da bi javnost trebala raditi od kuće ako je moguće, hodati što više i/ili voziti bicikl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Neki su političari tvrdili da radna mjesta moraju biti zaštićena pod svaku cijenu oporavka od recesije Covid-19.  Lord Deben rekao je da bi Velika Britanija trebala biti globalni primjer za planiranje klimatskog oporavka od Covida-19. Odbor je kopirao pismo čelnicima Walesa, Škotske i Sjeverne Irske.  Zastupnica 'Zelenih' Caroline Lucas kaže da bi vlada VB trebala iskoristiti lekcije iz krize kako bi stvorila bolje društvo u cjelini. Dodaje i da bi ministri trebali natjerati tvrtke da pokažu kako će se suočiti sa smanjenjem CO2 i ljudima dati pravo na hranu proizvedenu 'lokalno', samostalno.

Zeleni prostor nije samo nužda, već i ugoda - mnoge bi se zemlje trebale zapitati i ugledati na Veliku Britaniju. Već smo nekoliko stotina puta čuli kako se 'priroda budi', kako se zrak čisti na svim područjima Zemlje (što je vidljivo čak i iz svemira), a mnoge rijeke, potoci, mora i jezera čišći su nego prije. Moguće je, vidimo i sada, živjeti bez stalnih vožnji autom, baviti se fizičkom aktivnošću, biti na svježem zraku, ići biciklom na posao... A ako već ne želimo razmišljati o svojoj, razmišljajmo o budućnosti drugih koja, ako nastavimo prijašnjim tempom, i neće biti toliko 'zelena'

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo