RECENZIJA: PJ HARVEY / Velika kantautorica konačno dolazi u Zagreb i predstavlja najlošiji album karijere

Image
Foto: an West/Press Association/PIXSELL

Na premijernom zagrebačkom koncertu predstavit će razočaravajući "The Hope Six Demolition Project", zbirku pjesama koja visoka očekivanja ne ispunjava gotovo ni u jednom segmentu

30.4.2016.
17:26
an West/Press Association/PIXSELL
VOYO logo

PJ HARVEY: The Hope Six Demolition Project (Vagrant/Universal)

Skorašnji nastup PJ Harvey nedvojbeno će biti jedan od vrhunaca ne samo INmusic festivala, već i koncertne sezone u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pitanju je kantautorica koja je u četvrt stoljeća na sceni izbacila niz briljantnih albuma ("Rid Of Me", "To Bring You My Love", "Stories from the City, Stories from the Sea"), distorzirane "noiserske" udare spajala sa savršenim pop melodijama, dodirujući pritom punk, blues, indie i alternativni rock, u najboljim trenucima ne zaostajući čak ni za opusom duhovnog joj brata Nicka Cavea.

Nažalost, na premijernom zagrebačkom koncertu predstavit će razočaravajući "The Hope Six Demolition Project", zbirku pjesama koja visoka očekivanja ne ispunjava gotovo ni u jednom segmentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pet godina koliko je prošlo od zadnjeg joj albuma, hvaljenog "Let England Shake", PJ je u pratnji fotografa Seamusa Murphyja obilazila Afganistan, Kosovo i Washington, dokumentirajući patnju, nepravdu i ostale stravične posljedice promašene politike svjetskih moćnika.

Njezini tradicionalno realistični, povremeno i potresno iskreni i direktni stihovi ovdje, međutim, djeluju neuvjerljivo i šablonizirano, skoro kao da o tim užasima izvještavaju   novinari nekog tabloida ili showbiz emisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prizore poput pijane Indijanke koja nosi kapu Redskinsa ("Medicinals") ili opisa trošnih, rasturenih škola zaokružuju podjednako promašeni pokušaji da istovremeno zazvuči i komercijalno i artistički hrabro.

"The Community Of Hope", primjerice, lako biste mogli zamijeniti za neku odbačenu stvar Pretendersa, uleti saksofona na tragu velikih Morphine nisu uspjeli spasiti "Chain Of Keys", dok je tjeskobna, pomalo dezorijentirajuća recitacija koja prati njezin vokal u "The Ministry Of Defence" zabila i posljednji čavao u lijes donekle obećavajuće pjesme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos tome, koncertu na Jarunu imamo se zašto veseliti, ponajprije jer ćemo, uz navedene, zasigurno čuti presjek čitave karijere, a nije isključeno ni da će se "A Line in the Sand" i "The Orange Monkey" na pozornici pretvoriti u pjesme koje mogu "pogledati u oči" ostatku njezinog opusa.

Ocjena: 4/10

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo