ISTRAŽILI SMO / Veliki test: ovo su mobilne aplikacije za vrijeme koje morate imati na svom pametnom mobitelu

Image

RTL-ova meteorologinja istražila je mobilne aplikacije za vremensku prognozu za smartphone uređaje, isprobala ih te ocijenila. Pročitajte koje aplikacije daju najrelevantnije podatke!

17.11.2016.
16:22
VOYO logo

Jedan je kolega nedavno napisao da je generička prognoza vremena za meteorologe vrijedna koliko i Google Translate za prevoditelje. Zapravo, generička prognoza vremena vrijedna je koliko i Google Translate. Za svakoga. Oslanjajući se na nju, prije ili kasnije pokisnut ćete, u prenesenom ili u pravom smislu.

Rain clearing south-east on Friday, but with showers following, perhaps heavy, and strong winds in places. Staying cold and unsettled through the weekend, with showers, especially on eastern coasts.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analogija je potpuno ispravna. I jedan i drugi sustav koriste gomile naučenih algoritama za računanje pojedinih elemenata, no nedostaje im analitičkih alata za spajanje elemenata u smislenu cjelinu. Svejedno ih koristimo. 

Kiša čišćenje jugoistok u petak, ali s tuševima sljedeće, možda teška, a jaki vjetrovi u mjestima. Ostati hladan i nesređena kroz vikend, s tuševima, posebno na istočne obale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamolimo Google da nam prevede rečenicu i zatim se trudimo uljepšati je prema iskustvu s dotičnim jezikom. Što više iskustva imamo, bliže smo suvisloj misli.

Kiša će napustiti jugoistok u petak, ali s pljuskovima (?), moguće obilna, mjestimice jak vjetar. Ostat će hladno i promjenjivo za vikend, s pljuskovima, osobito na istočnim obalama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je i s mobilnim aplikacijama. Sve one koriste slične prognostičke alate no njihovi tvorci te su informacije više ili manje vješto složili u cjelinu. Zbog vlastite znatiželje, a potaknuta željom našeg web urednika, analizirala sam najpopularnije aplikacije.

Najčešće korištene aplikacije

Pitala sam pratitelje na fejsu koje aplikacije koriste i kako su njima zadovoljni. Navedeno je 17 aplikacija za androide od kojih 9 koristi više od jedne ispitane osobe. Iphoneovci koriste samo tri: iPhone Weather, Yahoo Weather i Solar App. Korisnici Windows telefona prijavili su samo MSN Weather. Windows telefon nisam imala na raspolaganju za testiranje, ali on koristi podatke aplikacije Foreca, a izgled i dostupnost podataka vrlo su slični aplikaciji YahooWeather pa se rezultati za navedene dvije aplikacije mogu iskoristiti za ocjenu MSN Weathera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Logično je da čak 29% ispitanika koristi AccuWeather. To je nativna aplikacija za vrijeme na mnogim telefonima. Yr.no među vremenoljupcima slovi kao jako dobra pa ne čude superlativi koje je pokupila u mom istraživanju. MORECAST je dobila zanimljiv epitet: detaljna, a jedan od ispitanika rekao je i da je najpouzdanija. The Weather Channel je jaka medijska kuća i jasno je da su morali uložiti mnogo u svoju aplikaciju. Najbolji su ipak komentari nativne aplikacije iPhonea. Uz redovni „OK“ i rezignirani „Zadovoljan“, tu je razigrani „Tak tak“ i šećer na kraju: „KOMA!“ Ovaj tekst posvećujem ovom ukomiranom. 

Image
Foto: Dunja Mazzocco Drvar
Image
Foto: Dunja Mazzocco Drvar

Šareni rezultati istraživanja

U razdoblju od petnaestak dana „ulovila“ sam dosta kiše i dva osjetnija zahlađenja. Ocjenjivala sam prognozu za danas, sutra i prekosutra. Dodala sam i 5. dan koji i nama prognostičarima, koji imamo na raspolaganju riječi, grimase, ponekad čak i mahanje rukama i nogama, već može biti problem. Bilježila sam osnovne odrednice vremena: znak, najvišu i najnižu temperaturu i vjetar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Verificirati temperaturu naizgled je lako. Ono, bilo je 5 stupnjeva toplije nego što je moj mobitel pokazao. To može biti slučaj za jedan dan, ali već idući dan ista će aplikacija možda podcijeniti temperaturu. 

MAKSIMALNA TEMPERATURA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ovim špagetima jednostavno je nemoguće pronaći liniju koja najbolje odgovara stvarnom stanju. A sad zamislite da ih imate još. Svaki dan i svaki grad imaju drugačije rezultate. Fizika i matematika koje stoje iza svega toga jednostavno tako funkcioniraju. E, tu ulazi statistika. Valja izračunati odstupanja pojedine aplikacije od stvarnog vremena i to je relativno jednostavno. Međutim, problem nastaje kad vam aplikacija jedan dan pokaže 3 stupnja nižu temperaturu, a drugi dan 3 stupnja višu. Kad se odstupanja zbroje, rezultat je nula i aplikacija ispada savršena. A vi ste se jedan dan skuhali, a drugi dan smrznuli. Zato koristimo srednju kvadratnu grešku koja ne može sama sebe poništiti. Evo rezultata.

Za prognozu temperature za Zagreb najbolja je Yr.no, a u stopu je slijedi Meteo Info. Daleko najlošija je nativna Iphoneova aplikacija. Njezina je greška u prosjeku ide i do 7 stupnjeva što stvarno može biti jako neugodno! Međutim, stvari nisu baš tako jednostavne. Naime, isti taj Iphone Weather pokazao se prilično dobrim za prognozu temperature u Splitu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, ako živite u kontinentalnom dijelu Hrvatske, temperaturu ćete si najbolje procjenjivati uz Yr.no ili Meteo Info aplikaciju. Ako ste na moru, najbolje vam se poslužiti Yahoo Weatherom, a ako imate iPhone, i nativna je sasvim u redu.

Vjerojatno vas još više od temperature zanima kad će kiša. E, to je još teže izračunati. Za početak, provjerila sam jednostavno je li aplikacija dala signal da će biti kiše. Tu se najboljim pokazao WUnderground, a slijedi ga opet Yr.no

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Split je situacija opet sasvim drugačija. Najpouzdanija je The Weather Channel, slijedi Yr.no, a iPhonova je na odličnom trećem mjestu! 

Dalmatincima je najvažniji  vjetar

Još jedan važan parametar u prognozi jest vjetar. Pogledajte samo Dalmatince. Njima ne treba reći ni temperaturu, ni kišu, dovoljno je da znaju je li bura ili jugo i sve ostalo je jasno! Kod procjene smjera vjetra većina je aplikacija odlična. Problem je jačina. Pogotovo kad se radi o osjetnom vjetru, onome koji nam može pokvariti planove za boravak u prirodi ili otežati prometovanje u nekim dijelovima zemlje. Zato sam provjerila kako se aplikacije ponašaju kod procjene umjerenog vjetra u unutrašnjosti i jakoga na moru. Prvo, neke od aplikacija koje koristite u općenitom pregledu vremena za više dana unaprijed uopće ne daju informaciju o vjetru. To im je minus u startu. Među onima koje imaju informaciju o vjetru bile su čak 4 aplikacije koje uopće nisu uspjele prognozirati jak vjetar u Splitu. To je pošlo za rukom samo MORECASTu! S druge strane, vjetar u Zagrebu najtočnije je prognozirao WUnderground.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već vidite da su rezultati raznoliki i da je uz ovakve brojke teško dati jednoznačan odgovor na pitanje koja je aplikacija najbolja. No, kad se sve ovo zbroji, prvo mjesto ipak uvjerljivo zauzima Yr.no. Slijede Foreca i WUnderground. Uvjerljivo najlošiji objektivni rezultat ima nativna aplikacija za Androide AccuWeather.

Kod ovakve, objektivne verifikacije, imamo mnogo ograničenja. Prije svega, ako birate mjesto na moru ili u planinama, izračuni u aplikaciji mogu biti jako loši jer su prognostički modeli za takva područja još uvijek jako neprecizni. Za kišu često imamo veliki udio lažnih uzbuna. Meteo Info, na primjer, lažno alarmira svaki četvrti put što znači da teglite kišobran 25% više nego što ga doista trebate. Ako ste od onih koji će radije biti sigurni nego pokisli, u redu, al iimajte na umu da i lažna uzbuna ima mnogo mana. Sjetite se samo Priče o dječaku koji je vikao: „Vuk!“. Nakon što je tri puta lažno uzbunio selo, četvrti put, kad je vuk zaista dolazio, nitko mu više nije vjerovao. Jasno, na kraju se sve opet svede na subjektivni doživljaj pa je red da pogledamo i što aplikacije nude osim pustih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljno - koja aplikacija nudi najviše

Prednost aplikacije Accuweather je svakako odličan Homepage s odjeljkom Looking ahead. Ovdje su riječima opisani izgledi vremena za iduće dane. U rubrici Hourly nalaze se detalji, vjerojatnost i količina oborine te detalji o vjetru. Mana joj je činjenica da kao dodatni sadržaj nudi samo polje naoblake. I to ružičaste!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Yr.no ima mnogo dodatnih sadržaja, što je i za očekivati od aplikacije koja koristi jedan od najboljih prognostičkih modela na svijetu. Međutim, ima i nedopustive manjkavosti kao što je primjerice nedostatak podatka o najnižoj dnevnoj temperaturi. U primorskoj je Hrvatskoj raspon između najviših i najnižih zabilježenih temperatura u svakom mjesecu u godini oko 30 °C, a u unutrašnjosti oko 40 °C. Prilično je važno znati i koja je najniža očekivana temperatura, a ne samo najviša. Nadalje, detaljnu prognozu ne možete dobiti za tekući dan. Drugim riječima, ustanete malo kasnije i želite vidjeti što vas čeka poslijepodne – nema! Istovremeno za sličicu koja prikazuje vrijeme koristi poslijepodnevne podatke. Na primjer, sutra će ujutro lijevati kiša, a poslijepodne će se razvedriti. Ako gledate samo općeniti prikaz, za sutra će vam pokazati samo vedro. O ukusima se ne raspravlja, znam, ali ova aplikacija je stvarno ružna. Hajde, dobro, recimo da je joj je raspored polja s podacima nezgrapan. 

Image
Image

The Weather Channel ima zgodan komentar riječima koji vrlo sažeto daje korisnu nadopunu osnovnoj slikovnoj odnosno brojčanoj informaciji. Osim što daje vjerojatnost za oborinu i gradaciju količine kiše, ima i radarsku sliku koja vam može biti odličan alat za neposredno odlučivanje o tome koliko brzo treba bježati pred kišom. Ima i ona mane, dakako. Recimo, isti znak vremena stoji uz naznake Partly cloudy i Mostly sunny. Da biste doznali hoće li biti djelomično ili pretežno sunčano morate dakle i čitati, nije dovoljno samo pogledati sliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

MORECAST ima daleko više prednosti nego mana. Sve vrvi od dodatnih opcija, lijepih i preglednih nizova podataka, sijanje sunca, UV indeks... Ima čak i munju! S ovo aplikacijom ništa vas ne može iznenaditi. S time da morate imati dobar vid jer su znakovi prilično sitni.

Image
Image

FORECA je lijepa i savršeno jasna. Dodatni sadržaji brojni i pregledni. Ima obje temperature, gradaciju kiše na znakiću, smjer i brzinu vjetra, dodatni opis vremena... Ovoj sam aplikaciji jedva pronašla manu, i to doista bezazlenu. Naime, dodatni opis vremena nema odrednicu po dijelovima dana, pa tako, recimo, možete saznati da se očekuju pljuskovi, ali ne i kada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

WUnderground ima podjednako mnogo prednosti i mana. Naime, podatak o trenutačnom vremenu je često pogrešan. Za Zagreb, na primjer, uzima podatke iz Slovenije, a Splitu pridjeljuje Hvar. Tako će Zagreb često ispasti u najmanju ruku maglovit, a Split previše sunčan. Jedan od velikih pluseva mu je Severe Weather Alert kojega vuče iz MeteoAlarma, službene europske stranice s meteo upozorenjima koje izdaju profesionalni meteorolozi. Nezgrapno izgleda, velik dio homescreena mu zauzima Googleova karta s vasom pozicijom. Kao da sami ne znate gdje se nalazite nego vam to meteo aplikacija mora stalno prikazivati! Osim estetskih nedostataka, ova ima i jedan uporabni. Naime, većina dana označena je znakićem vremena na kojem se nalaze i sunce i oblaci i kiša. Znate onaj znakić koji izmami iz vas ojađenu izjavu tipa: „Opet su sve nametali!“ Osim toga, izbacuje vjerojatnost za kišu 50%. Tako može svatko prognozirati, fifti-fifti!

Image
Image

Meteo Info ima bioprognozu i UV indeks. Korisno. Međutim, dizajn je prilično sirov. Primarni prikaz je karta Hrvatske sa znakićima, a ne tabela podataka za pojedini grad. To je razumljivo jer je aplikaciju radio meteorolog koji polazi od opće slike vremena, a ne od lokalne. Međutim korisniku treba lokalno vrijeme, za grad u kojem živi. Na prikazu po dijelovima dana nalazi se na prvom mjestu neki postotak za kojega još uvijek nisam uspjela shvatiti što označava. Logika mi nalaže da se radi o mogućnosti kiše, ali nekako mi ne štima da uz znak na kojem su samo oblak i sunce stoji vjerojatnost za kišu 100%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Iphone Weather ima opaki dizajn. Pozadinska slika bi trebala dodatno dočarati tip vremena što je svakako plus. Istom se logikom vodimo i Nikola i ja u pripremi emisije RTL Vrijeme. Međutim, kad prognozira kišu, malo je preživčana i odvlači pažnju od podataka koji bi trebali biti primarna informacija. Kao što sam aplikaciji Wunderground zamjerila veličinu karte na homescreenu, tako i ovoj zamjeram veličinu sata. Aplikacija jest za vrijeme, ali ono meteorološko, a ne atomsko. Minusi su joj dakle većinom dizajnerski, no podataka ima mnogo i jednostavno je do njih doći. Za svaku pohvalu.

Image
Image

Šećer na kraju je Yahoo Weather. Jedina mana koju sam joj uspjela pronaći jest karta sa satelitom, vjetrom i temperaturom koja je mutna i prilično nepregledna. No, i ne treba vam jer aplikacija nudi golemi broj podataka. Informacija riječima je jasna i precizna. Iduća 24 sata možete vidjeti na dijagramu koji je jednostavan i razumljiv. Prognozira i grmljavinu koju većina aplikacija nema. Uz sve to, i izgleda totalno kul! Prognoza vjerojatnosti oborine dana je u kapljici, vjetar pomoću vjetrenjače, a barometar prikazuje izmjereni tlak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

I - pobjednik je?

Nije teško pogoditi da je Yahoo Weather osvojio prvo mjesto po sadržaju, kvaliteti podataka i ukupnom izgledu. Slijede ga MORECAST i FORECA dok je objektivno najtočnija Yr.no uvjerljivi gubitnik po ovim kriterijima. Naravno da je to vrlo subjektivno no, konačno, i izbor aplikacije koju ćete koristiti jest vaša osobna stvar. 

Sve u svemu, podaci koje nude su zadovoljavajući. Srednja kvadratna greška u prognozi temperature je između 1 i 3 °C što je usporedivo s greškom najboljih modela kojima se služe prognostičari svugdje u svijetu. Točnost prognoze kiše je između 75 i 92 %, ali treba imati na umu da može biti i dosta lažnih uzbuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjetar je daleko najlošiji vremenski element pa korištenje aplikacije ne bih savjetovala ako plovite, letite ili vam je iz bilo kojeg drugog razloga važno imati dobar podatak o brzini i smjeru vjetra. Izbor je velik i lako je odabrati onu koja najbolje odgovara vašim potrebama. Svaka od njih bit će brza, precizna u vremenu i prostoru i, ono što je najvažnije, uvijek pri ruci. Možda se sad pitate zašto su nam onda još potrebni meteorolozi. Pa tko bi drugi živio 15 dana s devet vremenskih aplikacija na mobitelu?!

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču