ap mora platiti sudske troškove / Vozač dobio otkaz jer nije na vrijeme naplatio karte putnicima: Sud naredio da ga vrate na posao

Image
Foto: Duško Jaramaz/Goran Stanzl/Pixsell

Događaj koji je prethodio izvanrednom otkazu dogodio se potkraj lipnja prošle godine

1.2.2020.
11:46
Duško Jaramaz/Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Općinski sud u Varaždinu javno je objavio sadržaj nepravomoćne presude donesene u petak kojom se poništava odluka o otkazu vozaču I. Š. te se nalaže Autobusnom prometu Varaždin da ga vrati na radno mjesto vozača autobusa, javlja Varaždinski.

Kako piše u presudi, Ugovor o radu na neodređeno vrijeme za radno mjesto vozača autobusa sklopljen je 2005. godine, a u srpnju 2019. je raskinut Odlukom o izvanrednom otkazu zbog teške povrede obveze iz radnog odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događaj koji je prethodio izvanrednom otkazu dogodio se potkraj lipnja prošle godine. Kako je zapisano u Odluci o otkazu, I. Š. je bio vozio autobus na relaciji Novi Marof - Podrute, a dvama putnicima koji su ušli u autobus nije naplatio karte, već je to učinio u prisutnosti kontrolora. Cijena jedne karte bila je 17 kuna, a cijena druge - 10 kuna.

U svojoj tužbi I. Š. je istaknuo kako je prije polaska sa stanice jednom putniku naplatio kartu, no nakon što je krenuo još je jednom stao i u autobus primio dva putnika. Želio im je izdati karte, no uređaj za naplatu karata bio je u tom trenutku neispravan pa ga je stavio na sinkronizaciju, to jest resetiranje. Karte je stoga odlučio naplatiti na sljedećoj postaji, u Mađarevu, no na toj postaji u autobus je ušao i kontorlor AP Varaždin koji je tako prodane karte u svojem izvješću označio kao nepravilnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nisam imao namjeru stjecati materijalnu korist na štetu poslodavca, iako sam karte naplatio s odgodom, a to sam učinio jer uređaj za naplatu karata nije bio ispravan. Autobus vozim 17 godina i dosad nisam imao nikakav propust ili povredu obveza iz radnog odnosa'', istaknuo je I. Š.

Predstavnici AP-a Varaždin usprotivili su se tužbi i tužbenom zahtjevu I. Š. te naveli kako odluka o izvanrednom otkazu nije bila 'neosnovana, nedopuštena i nezakonita'. Istaknuli su, piše u presudi, kako su Odluku o izvarednom otkazu poslali i sindikalnom povjereniku zaduženom za Radničko vijeće, no on se na taj dopis uopće nije očitovao, javlja Varaždinski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''I. Š. je postupio protivno Općim uvjetima prijevoza putnika, prtljage i predmeta u linijskom autobusnom prijevozu jer je u autobus uzeo dvoje putnika izvan mjesta predviđenog za to te im nije naplatio karte. Nije ni prijavio eventualni kvar uređaja za naplatu karata, a ako bi kvar i postojao, moguće je izdati pismeni račun'', naveli su predstavnici AP-a Varaždin u odgovoru na tužbu te su dodali kako je takvo postupanje I.Š. ''nesavjesno, nepravovremeno i nemarno''.

Nakon razmatranja dokaza i iskaza svjedoka sud je stao na stranu vozača autobusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tužitelj karte nije mogao naplatiti do stajališta u Mađarevu jer je kod učitavanja jedne karte došlo do greške te je uređaj morao biti sinkroniziran. No treba uzeti u obzir i da je tužitelj u to vrijeme bio u prometu te je morao pratiti prometnu situaciju, što ne bi mogao ako bi naplaćivao karte za vrijeme vožnje. To što je I. Š. naplatio karte u Mađarevu ne znači da je želio oštetiti poslodavca, već je to tek pretpostavka poslodavca'', obrazložio je sud svoju odluku.

Postupanje vozača autobusa sud nije okarakterizirao kao ''nemarno, nesavjesno i nepravovremeno''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sud smatra da u ovom slučaju nije bilo uvjeta za donošenje najteže sankcije radniku, a to je izvanredni otkaz Ugovora o radu jer po mišljenju suda se bez obzira na tvrdnje tuženika nije moglo sa sigurnošću utvrditi je li doista tužitelj počinio osobito tešku povredu obveza iz radnog odnosa. Doista se ne može sa sigurnošću i nedvojbeno utvrditi da je tužitelj neizdavanjem karata putnicima koji su ušli u njegov autobus nakon odlaska iz kolodvora u Novom Marofu počinio osobito tešku povredu nesavjesnim, nemarnim ili nepravodobnim izvršavanjem poslova vozača. Slijedom navedenog, i ovaj sud smatra da tuženik nije osnovano donio odluku o izvanrednom otkazu Ugovora o radu tužitelju, već ga je eventualno po mišljenju suda, ako je doista smatrao da je I. Š. počinio povredu obveze iz radnog odnosa, trebao upozoriti na posljedice daljnjeg takvog postupanja'', zaključak je varaždinskog Općinskog suda.

AP Varaždin također mora platiti 2500 kuna sudskih troškova, javlja Varaždinski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranke u sporu mogu se žaliti u razdoblju od 8 dana.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo