U SEZONI ZNA BITI NAPORNO / Zarade više i od liječnika, ali skoro nitko ne želi raditi ovaj posao: 'Gleda ih se kao nosače posuđa'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Tako je ove godine tek 12 djece upisalo smjer 'konobar' u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik

21.11.2019.
11:47
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Radne snage u turizmu i ugostiteljstvu konstantno nedostaje, a toj činjenici ne pomažu ni novi trendovi kad je riječ o opredjeljenju mladih za različita zanimanja. Tako je ove godine tek 12 djece upisalo smjer 'konobar' u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik, a informaciju je za Dubrovački dnevnik potvrdio ravnatelj škole Antun Perušina.

Prema njegovim riječima, iz godine u godinu je sve manje onih koji se odlučuju za to zanimanje, što pokazuju brojke koje su u kontinuiranom padu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Točno je kako je taj smjer ove godine upisalo samo 12 učenika. To je trend koji traje nekoliko posljednjih godina, i taj se broj sve to vrijeme kreće oko 15. Prije toga se u našu školu upisivao cijeli jedan razred, dakle po 28 učenika, no to se sada promijenilo," kazao je Perušina.

Kao uzrok takvog trenda, Perušina navodi kako je zanimanje konobara, prema njegovom mišljenju, omalovaženo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kažu kako danas svatko može biti konobar, pa što bi onda djeca išla u školu za konobara? Danas se oni percipiraju kao nosači posuđa, a nekoć su se percipirali kao gospari koji su služili gospodu," prokomentirao je Perušina.

Ipak, smatra kako nije sve tako crno i kako su pred strukom neka bolja vremena. Perušina tako naglašava kako se sve više traži stručnost, kako sve više restorana traži kvalitetne konobare te nude à la carte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do ovoga stanja nije došlo preko noći pa se tako ni ne može promijeniti preko noći. Ali vjerujem kako će se u konačnici stvari promijeniti na bolje," izjavio je Perušina.

Kao prednost konobarskog posla, često se spominje dobra zarada, no s njom ide i vrlo naporan fizički rad, posebno tijekom turističke sezone, prekovremeni sati, radni praznici, manjak slobodnog vremena, umor... Upravo zato se danas taj posao percipira kao jedan od najzahtjevnijih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić naglašava kako će se s povećanjem stanovništva u Dubrovniku koji dolaze iz nekih drugih krajeva doskočiti problemu manjka djece koja odabiru zvanje konobara.

"Nema smisla kriviti djecu zato što ne žele biti konobari. Svi roditelji žele da im djeca idu na fakultete, a onda se žale kako nitko ne želi raditi kao konobar, keramičar, električar... Možda se ne vide kao konobari nego kao recimo direktori hotela i to je njihovo pravo. Vremena su se promijenila. No, u potpunosti sam uvjeren kako će se povećati broj djece koja upisuju smjer 'konobar' u Dubrovniku ako se počne povećavati broj stanovništva u Dubrovniku. Ni u Njemačkoj više nisu pune škole isključivo Nijemaca," izjavio je Vlašić za Dubrovački dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne slaže se s mogućnošću kako djeca ne žele upisivati taj smjer zbog mogućih lošijih uvjeta rada.

"To nema nikakve veze. Konobar zaradi više nego liječnik ili pomorac. Imaju natprosječne hrvatske plaće, vrlo često visok bakšiš, a 90 posto njih u Dubrovniku ne radi po tri ili četiri mjeseca, iako sezona bude naporna," prokomentirao je Vlašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo