Planinski masivi Balkana / Znate li koja je najviša planina u Bosni i Hercegovini?

Image
Foto: Screenshot (radionz.co.nz)

Bosna i Hercegovina je pretežno brdsko-planinska zemlja, a na granici s Crnom Gorom nalazi se najviša planini u Bosni i Hercegovini - Maglić.

20.4.2018.
21:25
Screenshot (radionz.co.nz)
VOYO logo

U Bosni i Hercegovini, više od šezdeset planina ima vrhove više od 1500 metara nadmorske visine, a njih jedanaest vrhove više i od 2000 m.

Najviša planina u Bosni i Hercegovini, planina Maglić se pak smjestila 20 km jugozapadno od Foče. Pritom je najviši vrh Bosne i Hercegovine istoimeni vrh planine - vrh Maglić sa svojom visinom od 2386 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviša planina Bosne i Hercegovine građena od permskih stijena, mezozojskih krečnjaka, dijabaza i melafira, a vidljivi su i ledenički tragovi. Obrasla je crnogoričnom i bukovom šumom.

Na oko 1600 metara visine prestaje njezin šumski pojas, i počinjaju platoi sa pašnjacima i brojni grebeni. Na Magliću se nalazi i Perućica koja se smatra najvećom prašumom u Europi, a u podnožju planine sve padine su bogate vodom i izvorima
od kojih neki nikad ne presušuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Planinari, Planinar, Planina Planinari

Omeđena je rijekom Sutjeskom na zapadu, planinom Volujak na jugozapadu, planinom Bioč na jugoistoku te rijekama Drinom i Pivom na sjeveroistoku.

Ipak, najviši vrh najviše planine u Bosni i Hercegovini nije vrh Maglić, već vrh Veliki Vitao sa čak 2 396 metara, ali on se nalazi na strani Crne Gore. Stoga, Maglić i njegov istoimeni vrh i dalje zadržavaju titulu najvišeg vrha i najviše planine u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo