Geografija Europe / Znate li koliko ima država u Europi?

Image
Foto: RTL

​Ako vas zanima koliko ima država u Europi, odgovor saznajte u nastavku. Ipak, važno je napomenuti da ova brojka često varira ovisno o određenim kriterijima.

11.5.2018.
12:48
RTL
VOYO logo

Često se dogodi da se odgovori ljudi na pitanje koliko ima država u Europi razlikuju. Problem je u tome što se značajan dio teritorija određenih država nalazi u Aziji čime izlazi iz granica same Europe.

Osim toga, utvrditi koliko ima država u Europi je teško budući da neke od zemalja još uvijek nisu priznate od svih članica UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke od država s Europom imaju samo društvene ili državničke veze zbog čega se ne mogu smjestiti u Europu. Dakle, odgovor na pitanje koliko država ima u Europi varira od 45 do 51.

U najširem smislu u države u Europi ubrajaju se redom Albanija, Andora, Armenija, Austrija, Belgija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Cipar, Crna Gora, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Gruzija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Kazahstan, Kosovo, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Mađarska, Makedonija, Malta, Moldavija, Monako, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, San Marino, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina i Vatikan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ovim državama neke su povezane u veliku političku zajednicu Europske unije sa sjedištem u Briselu i Strasbourgu.

No, koliko država ima u Europskoj uniji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Europskoj uniji trenutno je 28 zemalja članica, iako je već sada jasno da će taj broj sljedeće godine biti umanjen za jednu značajnu članicu - Veliku Britaniju.

Unatoč Brexitu s druge strane postoje struje koje zagovaraju ujedinjenje zemalja EU u jednu federalnu državu, no taj je scenarij teško ostvariv ako u obzir uzmemo trendove jačanja Euroskepticizma i rasta populizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo