NULTA TOLERANCIJA / Bageri Ministarstva krenuli rušiti kuće po Hrvatskoj!

Nakon što su to mogli učiniti sami vlasnici i tako proći jeftinije, krenuli su bageri ministarstva graditeljstva. Srušili su prvu ilegalno izgrađenu kuću i to u općini Medulin, a posao će nastaviti u ostalim dijelovima zemlje. I to je tek početak - jer polako istječe rokovi za legalizaciju čak 400 tisuća objekata.

27.9.2012.
19:59
VOYO logo

Bespravno izgrađena prizemnica s terasom u Pomeru od danas je - hrpa ruševina.

Bageri ministarstva graditeljstva sravnili su je sa zemljom jer je vlasnik nakon poziva građevinske inspekcije sam nije srušio. Živi u Njemačkoj, a više se i nema gdje vratiti u Hrvatsku.

No, kuću je izgradio nakon 21. lipnja prošle godine, a za takve nema milosti. Susjednu kuću u Pomeru vlasnik je zato danas sam srušio.

"Ružno je rušiti, ali nulta tolerancija prema bespravnoj gradnji, jer onda svi drugi ispadaju smiješni", izjavio je GoranBuić, načelnik Općine Medulin.

Vlasnici su u rujnu sami uklonili tek dvanaest bespravno izgrađenih objekata. Bageri Ministarstva zato nakon što završe posao u Istri i na Braču, kreću prema Šibeniku, Zadru, ali i Gospiću i Zagrebu. Do kraja godine tako će se planira ukloniti tridesetak građevina.

Prve na redu su bespravne zgrade izgrađene nakon 21. lipnja prošle godine, na proljeće rušit će se u zaštićenim područjima, a onda na red dolaze i vlasnici tridesetak tisuća građevina koji do kraja ove godine ne podnesu zahtjev za legalizacijom, a rješenje o rušenju već imaju.

Da bi to izbjegli, oni koji rješenje o rušenju još nisu dobili, svoje građevine moraju legalizirati do 30. lipnja iduće godine.

"Za neke od njih ćemo provesti postupak rušenja iz jednostavnog razloga što ne mogu ostati u prostoru takvi kakvi jesu, a za sve one nelegalne graditelje koji to ne učine, kazne će biti neusporedivo veće nego što su danas", kazala je AnaMrakTaritaš, zamjenica ministra graditeljstva.

No, kad država ruši, to je višestruko skuplje, s deponiranjem otpada i do pola milijuna kuna. Ako ih se ne može legalizirati, takve je kuće, čini se, najjeftinije srušiti sam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo