kriva adresa / Bandić tužio Milanovića zbog klevete i uvrede

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odlučio je podići privatnu tužbu protiv premijera Zorana Milanovića. Smatra kako je Milanović protiv njega tijekom lokalnih izbora iznio neistine koje mogu štetiti njegovom ugledu.

28.7.2013.
10:27
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tužio je premijera Zorana Milanovića za kaznena djela klevete i uvrede jer je, kako smatra, u svojim istupima nakon prvog i drugog kruga lokalnih izbora iznio protiv njega neistine koje mogu štetiti časti i ugledu, prenosi Jutarnji list.

Međutim, Općinski kazneni sud zasad je samo zaprimio Bandićevu privatnu tužbu te je signiran kazneni predmet, ali za početak suđenja nisu ispunjene formalne pretpostavke jer tuženi predsjednik Vlade uživa imunitet od kaznenog progona.

Stoga je privatni tužitelj Bandić zatražio od saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva odobrenje za kazneni progon šefa Vlade. MIP je taj zahtjev zaprimio, ali, prema dostupnim podacima o radu tog povjerenstva, o njemu zasad nije raspravljao.

No, Bandić je svoj zahtjev za skidanje imuniteta Milanoviću uputio na krivu adresu - umjesto Saboru, trebao se obratiti Vladi čiji je Milanović član.

Premijer, pak, sudski poziv može mirno čekati jer ga kao člana Vlade zakon štiti od kaznenog progona za neka kaznena djela, među kojima je i kleveta.

Članak 34. Zakona o Vladi jasno propisuje: protiv člana Vlade ne može se voditi kazneni postupak za vrijeme trajanja mandata zbog kaznenog djela za koje je zapriječena kazna zatvora do pet godina, bez odobrenja Vlade.To znači da Milanović, dok je član Vlade, neće biti pozvan na kaznenu odgovornost za spomenuta kaznena djela u koja zasigurno spada i kleveta.

Bandić je tužbu podnio uglavnom zbog Milanovićevih izjava u kojima ga povezuje s korupcijom u Zagrebu. Milanović je, komentirajući rezultate prvog izbornog kruga, između ostaloga, rekao: “Ja u tome ne vidim ništa, ali vidim jedan ogroman koruptivni lanac”.

Također je izjavio: “Ono što se dogodilo u Zagrebu, smatram lošim i opasnim, smatram da tu sve smrdi na korupciju”.

Nakon drugog kruga i Bandićeve pobjede u Zagrebu Milanović je opet dao sličnu izjavu: “Što se tiče života građana, surađivat ćemo s ljudima koji su izabrani u Gradu Zagrebu, ali, ponavljam, to je klijentelizam i korupcija, i to vrlo nezgodnog tipa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo