GRČIĆ RELATIVNO ZADOVOLJAN / BDP pao za 0,7 posto: 'Ovo je najbolji rezultat ove Vlade'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako je HNB u srpnju procijenio kako bi se BDP mogao smanjiti za jedan posto, BDP je ipak realno manji za 0,7 posto u odnosu na isto tromjesečje 2012.

30.8.2013.
12:18
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu BDP-a u drugom tromjesečju. Iako je HNB u srpnju procijenio kako bi se BDP mogao smanjiti za jedan posto, BDP je ipak realno manji za 0,7 posto u odnosu na isto tromjesečje 2012. To je manji pad nego u prvom kvartalu i nešto manji nego se očekivao.

"Pad BDP-a od 0,7 posto je relativno dobar pomak. Nedovoljan, ali indikativan. Ovo je najbolji rezultat ove Vlade. Usporedbe radi, prošli je kvartal bio -1,5 posto. Oporavile su se sve komponente poput izvoza i investicija, pad je zabilježen samo na uvozu. Oporavila se i osobna potrošnja, po prvi put u 15 kvartala", optimističan je bio prvi potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Pojasnio je kako je rezultat takav dijelom zbog smanjenja sive ekonomije, odnosno 'siva ekonomija je uvedena u službeni BDP'.

"U idućem kvartalu očekuje konačno blagi rast ili barem stagnaciju. Vlada ide uskoro sa smjernicama proračuna za iduće trogodišnje razdoblje, u kojem će se konačno vidjeti i ukupni akumulirani deficit koji će biti velik, zbog čega Hrvatsku očekuje tzv. procedura prekomjernog deficita", pojasnio je Grčić.

Podsjetimo, u nedavnoj anketi sedam makroekonomista je procjenjivalo da je gospodarstvo oslabilo 1 posto na godišnjoj razini. Pritom su svi očekivali pad, i to u rasponu od 0,8 do 1,4 posto.

U prvom tromjesečju BDP je skliznuo 1,5 posto. Domaće gospodarstvo slabi još od početka 2009. U dva je navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, tehnički provirilo iz recesije, no negativni su trendovi potom nastavljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo