NAJVEĆI PAD U 10 GODINA / BDP se srozao za čak 6,7 posto

BDP je u prvom tromjesečju 2009. zabilježio realan pad od 6,7% u odnosu na isto razdoblje lani, procjenjuje DZS. Sve kategorije BDP-a s rashodne strane zabilježile su realan pad, osim potrošnje države.

29.6.2009.
13:04
VOYO logo

ZAGREB- Iako nas državni vrh s vremena na vrijeme voli obasipati izjavama o tome kako Hrvatska uspješno brodi kroz svjetsku i domaću gospodarsku krizu, brojke na papiru govore nešto sasvim drugo.

Naime, Državni zavod za statistiku objavio je da je hrvatski bruto domaći proizvod u prvom tromjesečju 2009. pao 6,7 posto u odnosu na BDP iz prvog tromjesečja 2008. godine, što je najveći realni pad u posljednjih desetak godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DZS navodi da su sve kategorije BDP-a za navedeno razdoblje s rashodne strane značajno pale, osim državne koja je i dalje rasla.

Izdaci za potrošnju kućanstava, najveća kategorija u BDP-u, realno su pali 9,9 posto, što je najveći realni pad u posljednjih deset godina, dok je realni pad bruto investicija u fiksni kapital iznosio 12,4 posto. Izvoz roba i usluga realno je pao 14,2 posto dok je uvoz roba i usluga realno pao 20,9 posto. Jedino su izdaci za potrošnju države realno porasli za 3,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom ozračju ministar financija Ivan Šuker najavio je novi rebalans proračuna i to najranije za 15 dana ili najkasnije početkom rujna. U kojem će se smjeru taj rebalans kretati nije poznato, ali Šuker je javnost ponovno pokušao umiriti tvrdnjom da mu veće glavobolje trenutno zadaje rashodovna od prihodovne strane proračuna.

Istaknuo je i da mnoge europske zemlje u ovom trenutku imaju i veće deficite od Hrvatske, no priznaje da one imaju lakši pristup kapitalu od Hrvatske, koja je u ovom trenutku u specifičnoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim što je praktički pred završetkom ulaska u EU, Hrvatska ima i određenu situaciju što se tiče rejtinga", rekao je Šuker te dodao da su ipak neke zemlje članice EU u daleko lošijoj poziciji nego Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo