neobičan etički pristup / 'Bebu treba ubiti ako se rodi kao invalidi ili je majka ne želi'

Image
Foto: DAILY MAIL

Etičarka i filozofkinja s Oxforda šokirala je svoje kolege i javnost izjavama kako bi doktori trebali imati pravo ubiti tek rođene bebe ako su rođene s nekom vrstom invaliditeta ili ih majke pak ne žele ili ne mogu uzdržavati.

1.3.2012.
16:30
DAILY MAIL
VOYO logo

Etičarka i filozofkinja s Oxforda Francesca Minerva smatra kako se liječnicima treba dati pravo da ubiju novorođenčad koja se rode s invaliditetom ili ih pak majke ne žele ili ne mogu uzdržavati.

"Tek rođena djeca nisu osobe, pa njihovo ubijanje uopće se ne razlikuje od abortusa", objasnila je svoj stav ova etičarka i filozofkinja, čije je područje interesa medicinska etika.

Ona i njen kolega Alberto Giubilini slažu se kako bi društvo trebalo pristati na 'postporođajni abortus' iz istih razloga iz kojih se dopušta i abortus.

"Baš poput nerođenog djeteta, novorođenče tek treba izgraditi svoje stavove i uvjerenja, postaviti si ciljeve u životu, nadati se i sanjati. Kako tek rođena beba to ne može, dakle, ona nije prava osoba, nije netko s moralnim pravom na život", napisala je Minerva u članku objavljenom u British Medical Journalu.

Ovakav neočekivan znanstveni pristup razljutio je brojne druge etičare i filozofe, ali i javnost.

Znanstvenici i istraživači na Oxfordu zaprimili su niz prijetnji zbog spornog teksta njihove kolegice, koja je priznala kako joj se 'život pretvorio u pakao'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo