trend se mijenja / Benzini od danas skuplji, dizeli jeftiniji nekoliko lipa

Image
Foto: PIXSELL

Nakon dvomjesečnog trenda smanjenja rasta cijena goriva, benzini su od ponoći u utorak ponovno poskupjeli i to za pet lipa po litri, a dizelska su goriva za nekoliko lipa jeftinija.

10.7.2012.
7:57
PIXSELL
VOYO logo

Cijene motornih benzina od ponoći će na Ininim benzinskim postajama, kako se neslužbeno doznaje, biti više za četiri odnosno pet lipa po litri, dok će eurodizel pojeftiniti za dvije, a lož ulje i plavi dizel za šest, odnosno osam lipa po litri.

Prema neslužbenim informacijama, eurosuper BS 95 od sutra će se na Ininim postajama prodavati po 10,03 kune (do sada 9,99 kuna), a eurosuper BS 95 class po 10,08 kuna (do sada 10,03 kune).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova cijena eurosupera BS 98+ class je 10,39 kuna (do sada 10,34 kune).

Eurodizelska goriva od ponoći će na Ininim benzinskim postajama biti jeftinija za dvije lipe po litri - eurodizel BS će se prodavati po 9,34 kune (do sada 9,36 kuna), a eurodizel BS class po 9,39 kuna (do sada 9,41 kunu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za šest lipa pojeftinit će loživo ulje ekstra lako i nova mu je cijena 6,55 kuna (do sada 6,61 kunu), a nova cijena plavog dizela je 5,75 kuna (do sada 5,83 kune).

Inine promjene cijena u skladu su s kretanjima cijena derivata koje je danas, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavilo Ministarstvo gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je pak nove najviše razine maloprodajnih cijene za razdoblje od 10. do 23. srpnja objavilo nakon današnje telefonske sjednice Vlade koja je, zbog uočenih poremećaja na tržištu naftnih derivata, odlučila da se nove, za 15 lipa više trošarine neće primjenjivati od sutra, 10. srpnja, nego pri sljedećoj korekciji cijena, 24. srpnja.

Ministarstvo svaki drugi ponedjeljak objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje vrijede idućih 15 dana, a naftne kompanije mogu u tom razdoblju mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od najviših dopuštenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Pravilniku, promjena cijene ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu i tečaju američkog dolara, a cijene se naviše ili naniže mogu korigirati za najviše tri posto.

Po podacima koje je danas poslijepodne objavila Ina na svojim web stranicama, u proteklom su obračunskom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu porasle do 1,61 posto, dok su kotacije plinskih ulja porasle do 0,17 posto. Istodobno je tečaj dolara u odnosu na kunu oslabio (za 0,54 posto) u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo