peticiju potpisalo 25.000 roditelja / Besplatan boravak s bolesnim djetetom u bolnici? Ne u Hrvatskoj!

Više od 25 tisuća roditelja na internetu je potpisalo peticiju kojom traže da im se omogući besplatan boravak s bolesnim djetetom u bolnici. Poručuju da im je uz krevet bez obzira na skupe apartmane koje nemaj usve bolnice dovoljan tek stolac, a to je prema postojećem pravilniku nemoguće

17.2.2015.
18:21
VOYO logo

Tromjesečni Anteo Knežević već je peti dan u bolnici, no gripu lakše podnosi jer je tata stalno s njim.

"Uz njega smo, znamo što se dešava. Drugo je kad nazoveš telefonom pa ti vele dobro je ovo ono, ovako si uz njega ko doma", kazao je Mato Knežević.

Mala Korina je s mamom pa se u apartmanu Dječje bolnice Srebrnjak osjeća gotovo kao kod kuće.

"Mislim da je djeci manji šok, uz mamu su i onda baš nemaju takav osjećaj. Možda primjećuju da su u bolnici, ali nije tako strašno", smatra Nataša Grab iz Zagreba.

Na Srebrnjaku je i dnevna bolnica, a smještaj u 12 apartmana, koliko ih ima, košta 250 kuna na dan. Roditeljima koji nemaju novca omogućeno je da ne plaćaju.

Image
Image



"Ono je puno bolje kada se nalazi uz svoje roditelje nekoga najbližega. Znate vrlo je bitno da se dijete ide i spavat i budi uz lice majke te se onda dijete osjeća puno brže i puno se brže oporavlja", poručio je BoroNogalo, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak.

Iako pravo na besplatan smještaj imaju roditelji djece koju majke još uvijek doje i ona s poteškoćama u razvoju, u bolnicama za njih često nema mjesta. Više od 25 tisuća roditelja zato je potpisalo putem interneta peticiju kojom od ministra zdravlja traže da im se u bolnici dopusti boravak s djetetom i to bez plaćanja naknade.

"Tražimo da se roditeljima omogući stolica niska krevet, ne treba nam krevet poseban za mamu ili tatu nego doslovno stolica jer smatramo da za stolicu bolnica uvijek ima kapaciteta mjesta", poručuje pokretačica peticije MarijaGlažar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image



I u Udruzi RODA podsjećaju da ono što je u drugim europskim zemljama uobičajeno, u Hrvatskoj je nadstandard - ne žele da roditelji plaćaju skupe apartmane čije se cijene kreću i do 800 kuna na dan.

"Mi u udruzi smo protiv toga da se djeca diskriminiraju po načinu hranjenja po dobi po vrsti oboljenja, znači bilo bi idealno da se djeci pristupa kao posebnoj skupini bolesnika,bez nekih ograničenja koja sad postoje u Pravilniku", izjavila je IvanaSmolićGroznik, Udruga RODA.

Iz Ministarstva zdravlja stiže obećanje da razmišljaju o izradi Pravilnika, koji će omogućiti da svim roditeljima boravak s djecom u bolnici bude dostupan i besplatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo