I DALJE PREGOVORI / BiH djelomično ukinula zabranu

Image

I dalje je na snazi zabrana izvoza žive stoke i ribe o čemu ćese pregovarati za desetak dana. Zabrana je uvedena nakon pooštravanja uvjeta za uvoz mlijeka iz BiH.

30.5.2009.
13:11
VOYO logo

SARAJEVO - Resorni ministri Republike Hrvatske i BiH na subotnjim su pregovorima u Sarajevu uklonili zapreke za izvoz žive peradi, peradarskih, goveđih i ribljih proizvoda iz Hrvatske u BiH, ali na snazi ostaje zabrana izvoza žive stoke i ribe, o čemu će se ponovo razgovarati za desetak dana, objavljeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare.

 Hrvatski ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić ocijenio je nakon sastanaka koji su održani na ministarskoj i stručnoj razini predstavnika veterinarskih službi da su glavni nesporazumi nastupili zbog toga što je Hrvatska prilagodila trgovinske propise sa zahtjevima s Europske unije, a što BiH još uvijek nije učinila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"BiH je iznimno važan trgovinski partner Hrvatske, ali i obratno. Naš zadatak je da i dalje pokušamo raditi sve što možemo na uklanjanju trgovinskih zapreka. Ono što otvoreno nudimo je suradnja na polju zakonodavstva i svega onoga što je na putu Bosne i Hercegovine k Europskoj uniji", rekao je Pankretić na konferenciji za novinare.

Pankretić je rekao kako još uvijek ostaje na snazi zabrana izvoza živih goveda i ribe u BiH, a razgovori o tome nastavit će se za desetak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mladen Zirojević ocijenio je kako je nepovjerenje između dviju država, uz zabranu izvoza peradi, goveda i ribe u BiH, potaknula i hrvatska odluka o pooštravanju uvjeta oko uvoza mlijeka iz BiH.

Bosna i Hercegovina zabranila je uvoz peradi, živih goveda i robe iz Hrvatske prošli tjedan, a hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede odmah je reagiralo upozorenjem kako tome nisu prethodile nikakve konzultacije niti su uvedene restrikcije temeljene na načelima struke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede također je odbacilo optužbe iz BiH kako Hrvatska primjenjuje nepotrebne i arbitrarne mjere s ciljem ograničavanja uvoza iz BiH Istaknulo je kako Hrvatska samo primjenjuje odredbe Sporazuma o sanitarnim i fitosanitarnim mjerama koje vrijede u međunarodnoj trgovini te svoje zakonodavstvo usklađuje sa standardima Europske unije na što je obvezna kao zemlja-kandidat za punopravno članstvo.

Hrvatska i BiH su najvažniji vanjskotrgovinski partneri. Godišnja robna razmjena između dviju zemalja iznosi oko 12 milijardi kuna. Izvoz Hrvatske u BiH dvostruko je veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo