TISUĆU MILIJARDI / Bilijun dolara za okončanje krize

Svjetski su se vođe u Londonu dogovorili o bilijun dolara vrijednim mjerama za spas globalne ekonomije koja je zapala u nezapamćenu recesiju.

2.4.2009.
17:35
VOYO logo

LONDON - Šefovi država članica skupine G20 (G7 i Rusija plus rastuće ekonomije poput Kine i Indije) u četvrtak su u Londonu potpisali dogovor o mjerama za suzbijanje globalne recesije u ukupnoj vrijednosti od bilijun (tisuću milijardi) američkih dolara.

Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) na raspolaganju će biti 750 milijardi dolara koje će moći upumpavati u ekonomije krizom zahvaćenih zemalja (onih koje to od MMF-a zatraže), a ostalih 250 milijardi iskoristit će se za poticanje globalne trgovine. Za pomoć najnerazvijenijim zemljama osigurano je dodatnih 100 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, donesene su i mjere protiv zemalja za koje se pokaže da su porezne oaze te mjere kojima će biti pooštrena regulacija svjetskih financijskih tokova.

Potpisivanje ovakvog dogovora naišlo je na pozitivne reakcije ulagača diljem svijeta, tako da su ključni burzovni indeksi značajno porasli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju summita, britanski premijer Gordon Brown obznanio je neke konkretne mjere. Pod posebnim će povećalom biti banke i njihove uprave u pogledu visine plaća i isplate bonusa, osnovat će se Odbor za financijsku stabilnost koji bi u suradnji s MMF-om trebao otkrivati prve znakove financijskih problema i kriza, a agencije za davanje kreditnih rejtinga i hedge fondovi poslovat će pod znatno striktnijim uvjetima nego dosad.

Brown je izjavio kako je ovo "dan kada se svijet udružio ne bi li uzvratio udarac globalnoj recesiji, ne riječima, već planom za globalni oporavak i reformu". Dodao je da se ništa ne može promijeniti preko noći, ali da postoji spremnost da se učini što god je potrebno za spas svjetske ekonomije. Kako teče provedba plana, bit će analizirano na novom summitu skupine G20, najavljenom za kraj godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je da je summit donio bolje rezultate nego što se nadao, a zadovoljstvo nije skrivala ni njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je dogovor nazvala "vrlo, vrlo dobrim, gotovo povijesnim kompromisom".

Američki predsjednik Barack Obama dogovor je nazvao "prekretnicom u naporima za globalni ekonomski oporavak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je prvi dan summita bio obilježen povremeno nasilnim prosvjedima, tijekom kojih je bilo uhićeno 80-ak ljudi, u četvrtak je demonstranata u središtu Londona bilo znatno manje, tako da je i policija imala tek nekoliko intervencija.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo