POVLAČENJE VOJNIKA S GOLANA / 'Bilo je incidenata, no vojnici su povučeni zbog NY Timesa'

Image
Foto: Ilustracija/RTL

Predsjednik Josipović potvrdio je da je dobio izvještaj o tri napada na hrvatsku postrojbu koja je sudjelovala u mirovnoj misiji na Golanskoj visoravni. Rekao je kako je razlog povlačenja vojnika objava New York Timesa o transferu hrvatskog oružja pobunjenicima u Siriji.

22.3.2013.
15:47
Ilustracija/RTL
VOYO logo

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović potvrdio je danas da je dobio izvješće o trima napadima na hrvatsku postrojbu koja je sudjelovala u mirovnoj misiji na Golanskoj visoravni (UNDOF), pri čemu je bila razoružana.

"Neki od tih podataka nisu za široku javnost, jer utječu na sigurnost naših vojnika, a sad kad su ovdje, nema razloga da se i o tome ne govori. Takvi incidenti koji se događaju u mirovnim misijama, oni nisu razlog povlačenja naših snaga, nego objava informacije koja je na potpuno drugačiji način artikulirala našu prisutnost i ugroženost naših vojnika na terenu", rekao je predsjednik. Dodao je da su naši vojnici tamo bili percipirani kao nepristrani, međutim, objavljena informacija je u percepciji lokalnih snaga promijenjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na njihovu opremu i brojnost i prirodu misije to je bila jedina moguća odluka i valjalo ju je donijeti i sukladno Ustavu i zakonu, konzultirajući se s premijerom, zajednički smo odlučili, što je podržao i Hrvatski sabor i mislim da smo dobro odlučili", smatra predsjednik Josipović.

"Uvijek moramo znati da te misije nisu izleti i da bez obzira koliko su neka područja naizgled, možda i mirna, uvijek treba biti oprezan i najvažnija je stvar o kojoj moramo brinuti sigurnost naših vojnika i da nitko ne strada", istaknuo je predsjednik Jospović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povod za povlačenje hrvatskih vojnika iz UN-ove misije na Golanskoj visoravni definitivno su sigurnosni razlozi", istaknula je zamjenica ministra obrane VišnjaTafra u Hrvatskom saboru, odgovarajući jučer na pitanje dijela zastupnika jesu li točna medijska nagađanja da Hrvatska više nije zainteresirana za sudjelovanje u misijama pod okriljem UN-a te da se s Golanske visoravni povlači kako bi smanjila proračunski deficit.

"Definitivno su sigurnosni razlozi bili ti zbog kojih smo se odlučili na odluku o povlačenju", odgovorila je Višnja Tafra, podsjetivši da se na tom području u veljači dogodio niz ozbiljnih incidenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši vojnici su u tom trenutku bili izloženi oduzimanju oružja i nakon toga se dogodilo da je donesena odluka o povlačenju", naglasila je Tafra.

Naime, američki dnevni list The New York Times objavio je 25. veljače izvješće o transferu hrvatskog oružja pobunjenicima u Siriji, a nakon toga i da je ta objava bila povod povlačenju hrvatskog kontigenta iz mirovne misije na Golanskoj visoravni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MORH: Vojnici su povučeni zbog mogućih daljnih incidenata

MORH je danas priopćio da su ove godine u misiji UNDOF na Golanu, u nekadašnjem području odgovornosti satnije HRVCON-a, zabilježena ukupno tri incidenta tijekom kojih je nastala materijalna šteta i nije bilo posljedica za živote i zdravlje pripadnika Oružanih snaga RH.

U priopćenju podsjećaju da je o tome na saborskoj raspravi govorila zamjenica ministra obrane Višnja Tafra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navedeni incidenti nisu bili ugroze takve vrste koje bi bitno iskakale iz uobičajenog sigurnosnog okruženja misije UNDOF, osobito ako se ima u vidu trend usložnjavanja situacije u Siriji", stoji u priopćenju MORH-a.

"Imajući u vidu i druge čimbenike koji su utjecali na sigurnosnu situaciju u nekadašnjem području odgovornosti našeg kontingenta na Golanu, a posebno nakon učestalih spekulativnih napisa u stranim i domaćim medijima, mogla se, vrlo utemeljeno predvidjeti daljnja eskalacija incidenata i porast neprihvatljive razine rizika za pripadnike HRVCON-a u misiji UNDOF. Kako je sigurnost pripadnika hrvatskog kontingenta na prvom mjestu, donesena je, u dogovoru s partnerima, odluka o povlačenju iz ove misije", stoji u današnjem priopćenju Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo