ZLOČINI DRUGOG SVJETSKOG RATA / Bivši ministar uhićen zbog zločina iz 1945.

Prvi ministar unutarnjih poslova RH Josip Boljkovac uhićen je zbog osnovane sumnje da je prije 66 godina počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Određen mu je jednomjesečni pritvor.

2.11.2011.
8:32
VOYO logo

Prvi ministar unutarnjih poslova RH Josip Boljkovac uhićen je u Karlovcu zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Dugoj Resi u svibnju 1945. godine. Određen mu je jednomjesečni pritvor zbog teških okolnosti nedjela za koja se tereti.

Istraga protiv njega, Josipa Manolića i Rade Bulara traje godinama, ali dosad se nije ništa konkretno doznalo.

Zadnjih je godina policija analizom obavijesnih razgovora, dokumentacije i forenzičnih nalaza pronašla dokazni materijal zbog kojeg ih se tereti za niz masovnih i pojedinačnih ubojstava.

Sumnjiči ih se da su osobno i zapovjedno odgovorni za niz ratnih zločina koje su počinile partizanske postrojbe te pripadnici zloglasne komunističke tajne policije Ozne u kojoj su Manolić i Boljkovac bili zapovjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Josipa Boljkovca  prebačen je na Županijski sud u Zagrebu, a glasnogovornica Županijskog suda u Karlovcu Alenka Laptalo pojasnila je da je prema novom Zakonu o kaznenom postupku karlovački Županijski sud izgubio ovlasti za istraživanje ratnih zločina, budući da su tu funkciju preuzela samo četiri suda u Republici Hrvatskoj - u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Odvjetnik koji će braniti Boljkovca Anto Nobilo rekao je da je, po njegovim saznanjima, jutros oko 7 sati Boljkovac uhićen te da su mu to javili iz Ravnateljstva policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato mu je da je njegov branjenik osumnjičen za ratni zločin, ali ne zna što mu se točno stavlja na teret. "Očekujem da će to doznati do kraja dana", rekao je Nobilo koji je otišao u Vukovu Goricu gdje bio trebao nazočiti pretrazi Boljkovčeve kuće.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić poručio je kako ga "vijest o uhićenju Josipa Boljkovca, hrvatskog domoljuba, dokazanog antifašiste i prvog ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske" nije pretjerano iznenadila jer je, kako ističe Mesić, aktualni ministar unutarnjih poslova u više navrata davao izjave koje nisu ostavljale prostora sumnji u kojem će se smjeru kretati njegove aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo