PROPAO PLAN ZA BIJELU KUĆU / Blagojevich "izopćen" iz političkog života

Image

Senat Illinoisa jednoglasno je opozvao guvernera srpskog porijekla i trajno mu zabranio obnašanje javnih dužnosti u Illinoisu.

30.1.2009.
6:30
VOYO logo

WASHINGTON - Senat američke savezne države Illinois u četvrtak je jednoglasno opozvao s dužnosti kompromitiranog demokratskog guvernera srpskog proijekla Milorada Roda Blagojevicha i trajno mu zabranio obnašanje javnih dužnosti u Illinoisu.

Odluke na stagu stupaju odmah. Za opoziv Blagojevicha glasovalo je svih 59 senatora koji su u parlamentarnom postupku djelovali kao porota, a niti jedan nije bio protiv. Dosadašnji zamjenik guvernera, demokrat Patrick Quinn, nedugo nakon opoziva Blagojevicha u Senatu je položio prisegu za novog guvernera Illinoisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagojevich, nekadašnja perjanica srpskog lobija u SAD-u koji je nakon prvog izbora za guvernera 2003. govorio o svojim ambicijama da uđe u Bijelu kuću, postao je osmi guverner u povijesti SAD koji je zbog zlouporabe ovlasti opozvan s dužnosti. Nakon opoziva i uklanjanja iz političkog života Ilinoisa i SAD-a, Blagojevicha vjerojatno čeka i suđenje za kaznena djela korupcije, nakon kojeg bi mogao postati treći guverner Illinoisa osuđen na zatvorsku kaznu. Optužnica protiv Blagojevicha još nije podignuta. Blagojevich je bojkotirao suđenje u postupku opoziva u Senatu, i pojavio se samo u četvrtak da održi završnu riječ u kojoj je molio zastupnike da ga ne smjenjuju, tvrdeći da nema ni jednog dokaza da je prekršio zakon.

Neomiljen u političkom životu Illinoisa, a nakon uhićenja i potpuno izoliran, Blagojevich je angažirao agenciju za odnose s javnošću, koja mu je ovoga tjedna organizirala više od 20 intervjua za vodeće TV mreže i druge medije u SAD-u u kojima je govorio o svojoj nevinosti i velikim zaslugama za građane Illinoisa. Također, na sve se moguće načine pokušao dodvoriti svojim demokratima i Baracku Obami, čije je mjesto u Senatu, prema optužnici, pokušao prodati. Posljednji pokušaj bio je predlaganje slave voditeljice Oprah Winfrey za novu senatoricu. Blagojevich je izjavio da je "duboko razočaran" odlukom Senata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo