linić nije zadovoljan / 'Božićnice u Hrvatskim šumama su nedopustive'

Nakon što je RTL jučer objavio kako će Hrvatske šume isplatiti božićnicu svojim djelatnicima i to u iznosu od 1250 kuna, oglasio se ministar financija. I dok u Hrvatskim šumama o svemu šute, ministar ih žestoko napada. Jer preporuka je da javna poduzeća ne isplaćuju božićnice radi solidarsnoti s ostalima.

18.12.2013.
18:25
VOYO logo

Šest mjeseci od raskida kolektivnoog ugovora u Hrvatskim šumama  uskoro istječe. No, treći siječnja prekasno je za uštede  jer svaki će radnik temeljem toga dobiti božićnice. Njih 8.000 po 1.250 kuna.

"To je nedopustivo, oni moraju znati da upravljaju državnom, javnom imovinom, a nisu se još bili u stanju restrukturirati", rekao je ministar Slavko Linić.

Za božićnice su potrošili deset milijuna kuna. Odgovorni ministar Tihomir Jakovina nema odgovor, samo pita jesmo li tražili očitovanje Hrvatskih šuma.

Možda bi trebao znati da tamo Uprava već drugi dan odbija bilo kakvu komunikaciju s javnošću. No, jesu sindikati. I to oni javnih službi koji su se skupa s državnima, svega odrekli.

"U isto vrijeme kada se ljudi odriču božićnica, ne samo iz solidarnosti prema proračunu nego sveukopnoj situaciji - da se netko usuđuje - a šume su u ingerenciji jednog ministra iz vlade, ne poštuju se pravila igre", rekla je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Pita se Avberšek, zašto se država ne može uskladiti i zašto ista pravila ne vrijede za sve. No, Hrvatske šume nisu jedino javno poduzeće koje će isplatiti božićnicu. Temeljem kolektivnog ugovora 625 kuna dobit će svih 380 radnika ACI-ja.

"U prvih deset mjeseci 2013. godine društvo je ostvarilo pozitivan financijski rezultat u iznosu od 30,7 milijuna kuna. ACI d.d. nije korisnik državnog proračuna, već prihode ostvaruje isključivo od svojih poslovnih aktivnosti i već dugo niz godina posluje s dobiti", poručuje ACI d.d. u priopćenju.

Možda zato njihov resorni ministar nije toliko ljut kao ministar Linić.

"ACI može isplatiti jer je preporuka Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom da ona trgovačka društva koja nemaju subvenciju, nego su na tržištu i ne dobivaju državnu potporu - mogu ostvarivati sva prava i isplatiti božićnice", rekao je ministar pomorstva Siniša Hajdaš Dončić.

Pa su to i iskoristili, unatoč premijerovim pozivima na solidarnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo