stigla odluka vrhovnog suda / Branimir Glavaš u pritvoru maksimalno do 5. svibnja 2016.

Istovremeno je na Županijski sud stigao prijedlog Glavaševih odvjetnika za ukidanjem istražnog zatvora zbog humanih razloga, odnosno njegovog zdravstvenog stanja, o čemu će se odlučivati sutra u 12 sati. Ako se odluka slučajno uvaži, to bi bio presedan

30.3.2015.
15:59
VOYO logo

Određujući 5. svibnja iduće godine kao krajnji datum do kojega BranimirGlavaš može ostati u istražnom zatvoru Vrhovni je sud, u skladu sa zaključkom Ustavnog suda, vodio računa o načelima razmjernosti i zabrane diskriminacije, ali i vremenu koje su u zatvoru proveli Glavaševi suosuđenici u slučajevima "garaža" i "selotejp", kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda, pojašnjavajući odluku prema kojoj Glavaš i dalje ostaje 'iza rešetaka'.

"Novom odlukom Vrhovnog suda istražni zatvor je određen protiv Branimira Glavaša do 5. svibnja 2016. U obrazloženju svoje odluke Vrhovni sud se referirao na odluku Ustavnog suda smatrajući da je Ustavni sud prvenstveno i konkretno ukinuo njihovu odluku samo u dijelu koji se odnosi na određivanje odnosno neodređivanje krajnjeg roka trajanja istražnog zatvora", izjavio je KrešimirDevčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da se u tom smislu Vrhovni sud referirao na načela razmjernosti te zabrane diskriminacije na koju je uputio Ustavni sud, ali i na kazne ostalih Glavaševih suosuđenika za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku tijekom Domovinskog rata.

"Nastavno je u obrazloženju rečeno da u odnosu na ostale suoptuženike i u odnosu na sankcije odnosno kazne zatvora koje su njima izrečene, a stavljajući to u srazmjer s vremenom koji su oni proveli na izdržavanju kazne zatvora nakon što su pušteni na uvjetne otpuste, došli su upravo do navedene brojke odnosno datuma 5. svibnja 2016. godine što bi po njima bilo srazmjerno pretpostavljenoj sankciji u odnosu na težinu kaznenog djela i potrebu određivanja istražnog zatvora", kazao je Devčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog teškog zdravstvenog stanja obrana ponovno zatražila puštanje na slobodu

Dodao je i da je istovremeno na Županijskom sudu u ponedjeljak zaprimljen i podnesak odnosno prijedlog Glavaša i njegovih branitelja da mu se ukine istražni zatvor "s obzirom na činjenicu da se nalazi u teškom zdravstvenom stanju".

U podnesku je istaknuto da je pravo na život, kao temeljno ljudsko pravo, regulirano hrvatskim Ustavom, ali i konvencijskim pravom te da je ono iznad ovih svih drugih zapreka, odnosno ograničenja njegova prava na slobodu, zbog čega bi istražni zatvor trebalo ukinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda o tom će prijedlogu odlučivati sutra u podne. Ako se odluka slučajno uvaži, to bi bio presedan.

Glavaš i dalje odbija lijekove, zbog štrajka glađu izgubio je 20 kg!

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Stranački kolege iz HDSSB-a poručili su kako je stanje njihovog kolege BranimiraGlavaša, koji je u nedjelju iz Remetinca prebačen u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj, alarmantno. Glavaš je u nedjelju zbog zdravstvenih komplikacija prebačen u bolnicu, gdje je dozvolio da mu se uzmu uzorci za analizu zdravstvenog stanja, ali i dalje odbija hranu, lijekove i infuziju.

Glavašev sin Filip je razgovarao s liječnikom u zatvorskoj bolnici, a prema njegovom saznanju Glavaš je pristao samo da mu izmjere razinu kalija, šećera te težini tlak. Pri tome se pokazalo kako su mu kalij i šećer ispod svakog minimuma, a što se tiče težine izgubio je 20 kg. Tlak mu je 150/100 i premda je visok to još uvijek nije alarmantno, dok ostali pokazatelji jesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud prošlog je tjedna djelomično ukinuo odluku Vrhovnog suda kojom je Glavaš vraćen u istražni zatvor i zatražio da nova odluka bude donesena do 5. travnja.

Glavaševa odvjetnica VišnjaDrenškiLasan tada je pojasnila da je Ustavni sud odluku o Glavaševu istražnom zatvoru "vratio" Vrhovnom sudu jer u ukinutom rješenju stoji da istražni zatvor može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne dulje od kazne na koju Glavaš nepravomoćno osuđen, a to je 10 godina. "To bi značilo da Glavaš godinama može biti u istražnom zatvoru, što je nemoguće jer postoje granice njegova maksimalnog trajanja", ustvrdila je Drenški Lasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je i da je Ustavni sud ustvrdio kako Vrhovni sud, prilikom novog odlučivanja, mora voditi računa o praksi Europskog suda za ljudska prava, posebno jer je riječ o slučaju kakav još nije zabilježen u hrvatskom pravosuđu. Podsjetila je i da bi Glavaš, da nije bilo prethodne odluke Ustavnog suda kojom je ukinuta pravomoćna presuda u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' bio pušten na uvjetni otpust.

Glavaš je u istražnom zatvoru u Remetincu od 5. ožujka, kada je počeo i štrajk glađu. Zbog narušenog zdravstvenog stanja hitno u nedjelju poslijepodne je prebačen u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici, gdje će biti zadržan, objavljeno je na njegovoj službenoj Facebook stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavašu je istražni zatvor određen jer je Vrhovni sud početkom ožujka zaključio da je, po Zakonu o kaznenom postupku, takva mjera obvezna za sve okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina. Nakon što je Ustavni sud u siječnju ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima 'garaža' i selotejp' od osam godina zatvora, temeljem koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo