postoji li opasnost? / Burna rasprava suca Turudića i novinarke Lukić oko sramoćenja

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dok se većina panelista okruglog stola u HND-u složila kako treba mijenjati Kazneni zakon i odredbu o sramoćenju, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić je inzistirao da se o ovom problemu raspravlja isključivo zbog toga što je presuda donesena protiv EPH-ove novinarke.

29.4.2014.
12:11
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Okrugli stol Hrvatskog novinarskog društva (HND) o temi Izmjenom Kaznenog zakona protiv cenzure izazvao je burnu raspravu stručnjaka, predstavnika institucija i medijskih radnika i radnica.

Panelisti su bili ministar pravosuđa Orsat Miljenić i njegova pomoćnica Sanja Nola, predstavnica Ministarstva kulture Tamara Perišić, predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Branko Vukšić, profesori zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Derenčinović i Zlata Đurđević, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, odvjetnica Vesna Alaburić i novinarka Slavica Lukić.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka na samom početku je istaknuo kako je mogućnost da se novinare tuži zbog sramoćenja napad na istraživačko novinarstvo.

"Peticiju protiv kaznenog djela sramoćenja dosad je potpisalo 1.600 ljudi", dodao je Duka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL



Ministar Miljenić se nadovezao kako ne smatra da je zakon loš i da ne misli da je nepravomoćna presuda razlog za mijenjanje istog.

"Međutim, ako postoji opasnost da zakon ugrožava medijske slobode, treba se mijenjati. Radna skupina Ministarstva je krenula raditi na tome i prije presude. Naš stav je da čast i ugled ne treba dekriminalizirati. Kod sramoćenja treba razlučiti distinkcije od javne i privatne osobe. Kad su u pitanju javne osobe, mi pristajemo biti izloženi kritici i tu zaštita treba biti manja. Tu mislimo sniziti standard, pogotovo kad je u pitanju javni novac", pojasnio je ministar.

Branko Vukšić je najavio kako će Hrvatski laburisti uputiti zahtjev u Sabor za promjenu ove sporne odluke. Također je dodao kako je očekivao da će se više odvjetnika uključiti u ovu priču očuvanja nezavisnog novinarstva nakon presude Slavici Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jesmo li ovdje zbog toga što se radi o EPH?'

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić postavio je pitanje koje je odmah izazvalo burne reakcije.

"Bismo li se mi ovdje našli da nije u pitanju stroj EPH Holdinga i da se ne radi o Slavici Lukić koja je također javna osoba?", upitao je.

"Za iznošenje istine ne bi trebali biti kažnjeni novinari", odgovorila je pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


'Ovo je dokaz da postoji opasnost'

U raspravu se uključila i kažnjena novinarka Slavica Lukić koja je poručila sucu Turudiću kako iza nje ne stoji stroj, nego struka i kolege.

"Obrazloženje presude navodi to da se ne treba istraživati trošenje javnog novca. Ako ministar kaže da postoji opasnost za slobodu govora, da će se zakon mijenjati, mislim da je ovo dokaz da postoji opasnost", kazala je.

Profesori zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Derenčinović složio se kako je riječ o lošoj odredbi.

"Bio sam član radne skupine kad se donosio zakon i član sam mnogih radnih skupina. Tad sam ukazivao da se radi o dosta kompliciranoj odredbi. Proširena je zona kriminalizacije istine novim kaznenim zakonom. Postavljam pitanja koje su to druge istine koje se trebaju štititi osim za privatnu osobu i rehabilitiranog zatvorenika. Nema ih! Barem ne one koje bi trebale spadati pod kazneni zakon. Mislim da ova presuda nije dobra, trebalo bi se vratiti na odredbe starog kaznenog zakona", objasnio je svoje viđenje problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Ovaj zakon hoće disciplinirati novinare'

Odvjetnica Vesna Alaburić je izjavila da je ovaj zakon ovakav jer se htjelo disciplinirati novinare.

"Ne smatram kao kolega Orsat da se ovaj zakon treba mijenjati samo kad se dokaže opasnost. Zašto moramo imati kazneni progon novinara? Zašto kao pravnici ne postavimo to u sklopu nekih drugih zakona", upitala je.

Zlata Đurđević složila se s Alaburić i ponovila da za novinare ne postoji presumpcija nevinosti.

"Ovako kako sada stoji premisa je da novinari govore neistinu ili istinu koja nije u javnom interesu i onda se oni nakon toga trebaju braniti da to nije tako, ali treba biti obrnuto, da tužitelji trebaju dokazivati", naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turudić ne odustaje!

Odvjetnik Emil Havkić rekao je da zakonske norme moraju odgovarat trenutku.

"Zadatak novinara je da iznose istinu. Ja sam za to da se mijenja zakon i jasno razluči zaštita", dodao je Havkić.

Turudić se opet javio s istom mantrom ponavljajući kako je Lukić subjektivna.

"Suci nisu usta zakonodavca. Nisu tu da određuju zakon nego da ga provode", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo