IDE U ZATVOR NA 11 MJESECI / Čačić: Žalit ću se Vrhovnom sudu

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je presudu koju je bivši prvi potpredsjednik Vlade dobio u Mađarskoj zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom. Čačić će se žaliti Vrhovnom sudu na tu odluku.

22.1.2013.
15:00
VOYO logo

Bivši prvi potpredsjednik Vlade RadimirČačić žalit će se Vrhovnome sudu na odluku izvanraspravnog sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda kojom mu je potvrđena kazna mađarskog suda od 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće s dvoje poginulih.

Čačić je u kratkom priopćenju za javnost naveo da će iskoristiti pravo žalbe Vrhovnom sudu na odluku izvanraspravnog sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu koja u cijelosti potvrđuje presudu Županijskog suda u Kapošvaru u Mađarskoj, zbog prometne nesreće iz siječnja 2010., a koju je danas službeno primio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanraspravno vijeće donijelo je presudu kojom je Čačić osuđen na kaznu zatvora u trajanju godinu i deset mjeseci. Istom presudom odlučeno je da se nakon isteka najmanje polovice izdržane kazne Čačić može otpustiti s izdržavanja kazne sukladno uvjetima Zakona o izvršavanju kazne zatvora o čemu će odlučiti nadležno tijelo po eventualnoj Čačićevoj zamolbi. Izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godine.

Čačić je krajem studenoga u Mađarskoj pravomoćno osuđen na 22 mjeseca zatvora izazivanja prometne nesreće u kojoj je u siječnju 2010. poginulo dvoje ljudi. Nakon te odluke odmah je dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva te od mađarskih vlasti zatražio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj. Mađarska je dala prethodnu suglasnost, što znači da konačnu odluku hrvatskog sudstva mora prihvatiti i potvrditi tamošnji ministar pravosuđa i tek tada će Čačić moći služiti kaznu u nekom od hrvatskih zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrđeno: Čačić ide u zatvor na 11 mjeseci!

Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

(Foto: PIXSELL)

Radimiru Čačiću zagrebački je Županijski sud potvrdio kaznu od 22 mjeseca zatvora koju mu je zbog izazivanja prometne nesreće s dvoje poginulih izrekao mađarski sud, a nakon polovice izdržane kazne bivši prvi potpredsjednik vlade moći će zatražiti prijevremeni otpust.

Osim toga, izrečena mu je i zabrana upravljanja vozilima u trajanju od tri godine. Ta mjera stupa na snagu tek nakon pravomoćnosti presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo je presudu kojom je Radimir Čačić osuđen na kaznu zatvora u trajanju godinu i deset mjeseci. Istom presudom odlučeno je da se sukladno odredbama Kaznenog zakona nakon isteka najmanje polovice izdržane kazne isti može otpustiti s izdržavanja kazne sukladno uvjetima Zakona o izvršavanju kazne zatvora o čemu će odlučiti nadležno tijelo po eventualnoj zamolbi Radimira Čačića", izvijestila je zamjenica glasnogovornika Županijskog suda Ivana Čalić.

Čačić ima pravo žalbe Vrhovnom sudu, no presudu Vrhovnog suda mora potvrditi i mađarski ministar pravosuđa. Naime, kada on i odvjetnik dobiju odluku zagrebačkog Županijskog suda, imaju rok od 15 dana za žalbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, jučerašnja odluka Izvanraspravnog vijeća, koja je objavljena nakon što je otpremljena strankama, nije pravomoćna i Čačić se u roku od 15 dana može žaliti Vrhovnom sudu.

Kada postane konačna, odluka će biti dostavljena Ministarstvu pravosuđa 'radi nadležnog postupanja, sukladno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći i Zakonu o izvršavanju kazne zatvora'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačićev branitelj Čedo Prodanović najavio je žalbu čim primi pismenu odluku. On tvrdi da Mađarska nije uvjetovala da se kazna njegovom branjeniku ne smije smanjiti.

Po pisanju hrvatskih medija, mađarsko ministarstvo pravosuđa postavilo je tri uvjeta - da Čačić ne smije biti pomilovan, da se u njegovu slučaju ne smije primijeniti oprost te da kaznu zatvora mora potpuno odslužiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačić je krajem studenoga u Mađarskoj pravomoćno osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je u siječnju 2010. poginulo dvoje ljudi. Nakon te odluke odmah je dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva te od mađarskih vlasti zatražio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj.

Mađarska je dala prethodnu suglasnost, što znači da konačnu odluku hrvatskog sudstva mora prihvatiti i potvrditi tamošnji ministar pravosuđa i tek tada će Čačić moći služiti kaznu u nekom od hrvatskih zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo