konflikt oko 'lex perković' / Češka vlada ljuta na Milanovića: 'Ne očekujte našu potporu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Potpredsjednik češke vlade i ministar vanjskih poslova Jan Kohout otvoreno je dao do znanja da Češka neće podržati Hrvatsku u sporu s Europskom komisijom.

30.9.2013.
8:32
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Češka vlada otvoreno je zamjerila Hrvatskoj zbog toga što je primjer Češke koristila kao argument u svom sporu s Europskom komisijom oko Lex Perković, prenosi Jutarnji list.

Česi su svoje nezadovoljstvo višekratno iskazali diplomatskim putem, a zadnji je to učinio sam potpredsjednik češke vlade i ministar vanjskih poslova Jan Kohout. Jutarnji list posjeduje diplomatske bilješke hrvatskog veleposlanika u Pragu Frane Krnića poslane u Zagreb koje to dokazuju.

Tijekom razgovora s veleposlanikom Krnićem ministar Kohout je istaknuo češko nezadovoljstvo pozivanjem na sličnost hrvatskog slučaja s češkim kad je riječ o primjeni europskog uhidbenog naloga te mu je otvoreno dao do znanja da Češka neće podržati Hrvatsku u sporu s Europskom komisijom.

Češka je još 2004. vremenski ograničila primjenu europskog uhidbenog naloga i tek je ove godine u zakonu ukinula to ograničenje, pri čemu puna primjena uhidbenog naloga stupa na snagu 1. siječnja 2014.

Hrvatski su dužnosnici češki primjer koristili kao dokaz da i Hrvatska ima pravo na isti potupak.

No, češki šef diplomacije Kohout smatra 'da se dva slučaja ne mogu uspoređivati, da su oni bitno različiti i da će to biti osnovna nit kojom će se Česi rukovoditi pri raspravi o ovom hrvatskom pitanju u Bruxellesu'.

Veleposlanik Krnić upozorio je na to i hrvatske vlasti u svojoj diplomatskoj bilješci koju je poslao u Zagreb 20. rujna, nakon susreta s ministrom Kohoutom.

Iako je veleposlanik, kako sam kaže u svom dopisu, detaljno obrazložio hrvatsku situaciju, svoje pismo zaključuje upozorenjem 'da nam Česi u Bruxellesu u ovom slučaju neće biti saveznici'.

Desetak dana prije toga i glavni ravnatelj češkog Ministarstva vanjskih poslova Jaroslav Kurfürst upozorio je hrvatskog veleposlanika da su neugodno iznenađeni postupcima hrvatskih vlasti.

“Češka strana je nezadovoljna što je primjer Češke, iako po svojoj suštini neadekvatan i različit od hrvatskog slučaja, uključen kao hrvatski argument u pismo hrvatske strane upućeno Viviane Reding”, piše veleposlanik Krnić 9. rujna.

I dodaje kako je češka strana uvjerena da je to pismo ciljano pušteno u hrvatske medije 'koji su ga nekritički iskoristili, čime su Češkoj nanijeli štetu'. Kurfürst je veleposlaniku citirao čak naslove iz hrvatskih medija koji sugeriraju da Češka krši pravnu stečevinu EU. To je očito Česima najviše zasmetalo, zaključuje Jutarnji.

Iz njegova se pisma vidi da je i češki veleposlanik u Zagrebu Martin Košatka ranije već razgovarao sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Joškom Klisovićem o toj temi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrvatska strana očigledno nije uvažila ni objašnjenja koja je prošloga tjedna zamjeniku Klisoviću dao češki veleposlanik Košatka”, žalio se glavni ravnatelj Kurfürst hrvatskom veleposlaniku.

Zamjenik Klisović jučer je potvrdio da se takav razgovor dogodio, ali nije ga želio dodatno komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo