nemoguće isplatiti dugove / Cipras uoči posjeta Berlinu: 'Grčka treba financijsku pomoć'

Image
Foto: AP Images

U pismu od 15. ožujka Cipras upozorava Merkel da će Grčka biti prisiljena birati između isplate rata kredita, koji prvenstveno duguje Međunarodnome monetarnom fondu

23.3.2015.
12:45
AP Images
VOYO logo

Grčki premijer AleksisCipras, koji bi kasnije u ponedjeljak trebao doputovati u posjet Berlinu, upozorio je u pismu što ga je prošli tjedan uputio njemačkoj kancelarki AngeliMerkel da će Grčkoj biti nemoguće isplatiti dugove koji stižu na naplatu u idućih nekoliko tjedana bez veće financijske pomoći, izvijestila je u ponedjeljak grčka vlada.

U pismu od 15. ožujka Cipras upozorava Merkel da će Grčka biti prisiljena birati između isplate rata kredita, koji prvenstveno duguje Međunarodnome monetarnom fondu (MMF), i isplaćivanja socijalnih transfera, prenio je u nedjelju Financial Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik grčke vlade rekao je da se Ciprasov posjet Berlinu u ponedjeljak neće bazirati na tim pitanjima jer je pismo poslano prije osam dana i nakon njega je prošli tjedan uslijedio sastanak Ciprasa i EU-ovih čelnika.

"U pismu je rečeno manje više sve što govorimo od prošlog tjedna - da postoji problem s likvidnošću i da su nam potrebne političke inicijative", rekao je Gabriel Sakelariditis za grčku Mega TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara je li riječ o prijetnji kada kaže da će Atena prednost dati isplati mirovina i plaća umjesto otplati duga, Sakelariditis je odgovorio: "Nije to prijetnja, to je realnost."

U pismu grčki premijer navodi kako su ograničenja Europske središnje banke (ECB) "kriva" za nemogućnost Grčke da vrati kratkoročan dug, kao i činjenica da su čelnici eurozone odbili isplatiti gotovinu prije nego što Atena usvoji novi krug reforma, piše Financial Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebalo je biti jasno da posebna ograničenja ECB-a u kombinaciji s kašnjenjem isplate gotovine onemogućuju bilo koju vladu da dug vrati", napisao je Cipras.

Nitko u uredu njemačke kancelarke zasad nije bio dostupan za komentar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cipras je kazao i kako njegova zemlja želi ispuniti preuzete obveze u dobroj vjeri i u potpunosti surađivati s partnerima, no upozorio je Merkel da bi nemogućnost pronalaska rješenja kratkoročnog financiranja mogla dovesti do puno većih problema. Istaknuo je da će otplata dugova još više pogoršati otprije lošu socioekonomsku situaciju zemlji.

Unatoč tomu što je njemačka kancelarka prošli tjedan najavila da će s Ciprasom u Berlinu razgovarati, ali da će možda i argumentirano raspravljati, istaknula je da to nije ključan trenutak u razmiricama između Atene i njezinih vjerovnika iz eurozone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo