LJUTITA HILLARY / Clinton: Wikileaks je izveo globalni napad!

Image

Šefica američke vanjske politike, za čijeg se mandata dogodilo najveće curenje povjerljivih podataka u povijesti, blago rečeno nije sretna tom činjenicom.

29.11.2010.
21:25
VOYO logo

WASHINGTON - Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u ponedjeljak da SAD "oštro osuđuje" i "duboko žali" zbog "ilegalnog" objavljivanja stotina tisuća povjerljivih diplomatskih depeša preko internetske stranice Wikileaks, istićući kako administracija predsjednika Obame poduzima agresivne korake da se takve povrede ne bi ponovile.

"SAD oštro osuđuje ilegalno objavljivanje povjerljivih informacija. Time se ugrožavaju ljudski životi, prijeti se našoj nacionalnoj sigurnosti i potkopavaju naši napori da surađujemo s drugim zemljama u rješavanju zajedničkih problema", rekla je Clinton u prvom javnom istupu od objave oko 250 tisuća povjerljivih dokumenata State Departmenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjedinjene Države duboko žale zbog otkrivanja svake informacije koja je trebala biti povjerljiva, uključujući privatne razgovore među kolegama ili osobne procjene naših diplomata", istaknula je Clinton.

"Budimo jasni - to objavljivanje nije samo napad na interese američke vanjske politike. To je napad na međunarodnu zajednicu, na saveze i partnerstva, na razgovore i pregovore koji štite globalnu sigurnost i promiču gospodarski napredak", rekla je Hillary.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema ništa pohvalno u tome da se ugrožava nevine ljude, niti postoji išta hrabro u sabotiranju miroljubivih odnosa među državama", dodala je i naglasila kako želi "poručiti Amerikancima i prijateljima i partnerima SAD-a da se poduzimaju agresivni koraci" prema onima koji su odgovorni za curenje povjerljivih dokumenata. Najavila je stroge provjere dostupnosti informacija u State Departmentu.

The New York Times, koji je u nedjelju u SAD-u prvi izvijestio o objavi 250 tisuća povjerljivih dokumeneta američke diplomacije, ocijenio je da je uspostava računalne mreže State Departmenta, u kojoj je 2,5 milijuna ljudi imalo pristup povjerljivim dokumentima, prizivala situaciju u kojoj će doći do curenja informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki ministar pravosuđa Eric Holder najavio da ministarstvo vodi aktivnu kaznenu istragu o objavljivanju povjerljivih dokumenata. Jacob Lew, čelnik Ureda za upravljanje i proračun, izjavio je da je Wikileaksova objava nanijela "značajne štete" nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs u ponedjeljak je pokušao umanjiti značaj objave tajnih dokumenata, kazavši kako su "po svojoj naravi, terenska izvješća Washingtonu iskrena, ali da je često riječ o nepotpunim informacijama To nije izraz politike, niti to uvijek oblikuje političke odluke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši diplomati su samo to, diplomati. Oni prikupljaju podatke koji oblikuje naše politike i djelovanja. To je ono što su diplomati, iz naše zemlje i drugih zemalja, činili stotinama godina", dodao je Gibbs.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo