velika kataklizma / Čovječanstvo nezaustavljivo juri prema izumiranju!

Image

Svijet juri prema masovnom izumiranju, a Zemlja će do kraja ovog stoljeća postati neprepoznatljiva, smatraju ugledni znanstvenici.

12.6.2012.
14:12
VOYO logo

U časopisu Nature skupina uglednih znanstvenika predvođena profesorom integrativne biologije na Berkeleyu, Anthony Barnosky, objavila je izvještaj koji bi nam svima trebao utjerati strah u kosti.

Naime, oni tvrde kako se Zemlja velikom brzinom kreće prema katastrofalnom završetku, a ako nešto ozbiljno ne promijenimo, do kraja stoljeća mogla bi postati neprepoznatljiva.

"Postoji velika vjerojatnost da će do kraja stoljeća Zemlja postati sasvim drugačije mjesto. Na promjene koje moramo provesti trebamo gledati kao na razdoblje brzih prilagodbi. Dok budemo prolazili kroz njih, morat ćemo preživjeti ratove, glad te politička i gospodarska previranja", kazao je Anthony Barnosky.

Profesor i njegovih 17 kolega analizirali su istraživanja o klimatskim promjenama, ekologiji i Zemljinim kritičnim točkama. Oni smatraju kako postoji najmanje sedam točaka koje čovječanstvo ne bi smjelo prijeći kako se ne bi napravila nepovratna šteta na okoliš.

Međutim, čovječanstvo se tolikom brzinom razvija da je gotovo nemoguće procijeniti stvarni pritisak na prirodu te posljedice koje ćemo osjećati tek narednih desetljeća.

No, na temelju prethodnih tranzicija, znanstvenici smatraju kako će doći do izumiranja vrsta te do promjena preživjelih vrsta. Preciznije, ljudi će sami sebi svezati omču oko vrata prekomjerno iscrpljujući prirodne resurse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo