Među njima i maloljetnik / 13 prijavljenih zbog okupljanja ispred crkve na Sirobuji: Napali novinare, isticali ustaška obilježja...

Image
Foto: Dalmatinski portal

Isticali su zastavu sa simbolom slova 'U' i natpis 'Za dom spremni'

14.4.2020.
10:10
Dalmatinski portal
VOYO logo

Splitska policija podnijela je prekršajne prijave protiv 13 osoba koje su se u nedjelju okupile ispred crkve na Sirobuji, unatoč odluci Stožera civilne zaštite o zabrani okupljanja zbog epidemije, i narušavali javni red i mir, doznaje se u utorak u policiji.

Kako su rekli, policijski službenici su u ponedjeljak proveli kriminalističko istraživanje zbog okupljanja više osoba na Uskrs ispred crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića u splitskom naselju Sirobuja. Tada su zabilježena i protupravna ponašanja, od aktiviranja pirotehničkog sredstva do narušavanja javnog reda i mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istraživanjem je kod trinaest osoba, od kojih je jedna maloljetna, utvrđeno kršenje Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja, koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 19. ožujka 2020., a o čemu se podnosi izviješće Državnom inspektoratu RH i Županijskom Stožeru CZ-a na daljnje postupanje.

Za maloljetnu osobu koja je prekršila Odluku Stožera CZ-a proslijedit će se i obavijest nadležnom Centru za socijalnu skrb", kazala je Željka Radošević iz splitske policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, dodala je: "24-godišnjak i 43-godišnjak se sumnjiče za počinjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Prvi za isticanje zastave sa slovom U, a drugi za isticanje natpisa ZDS. 44-godišnjak, za kojeg je utvrđeno držanje upaljenog pirotehničkog sredstva, baklje, sumnjiči se za počinjenje prekršaja sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima."

"Protiv svih njih će biti podnesen optužni prijedlog ", najavili su iz policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Incident pred crkvom na Sirobuji dogodio se na Uskrs nešto prije 10 sati kada je usprkos zabrani okupljanja radi sprječavanja širenja epidemije održana misa. Kada su novinari pokušali ući u crkvu, jedan od nazočnih novinarku je udario snažno po ruci pri čemu ju je ozlijedio i razbio mobitel. Kasnije je drugi mladić iz vozila šakom udario po kameri snimateljice N1 televizije. Sve to prijavljeno je policiji. Policija je privela dvije osobe koje je, kao i naknadno privedenu treću osobu, nakon kriminalističkog istraživanja, kazneno prijavila. Riječ je o 53-godišnjaku, 23-godišnjaku i 21-godišnjaku. Protiv 70-godišnjeg svećenika bit će podnesen optužni prijedlog zbog prekršaja javnog reda i mira.

Uskrsni incident pred crkvom osudili su splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić, ministar policije Davor Božinović, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, župan Blaženko Boban i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo