Visoki prekršajni sud / 1500 kuna kazne zbog bećarca: Sud pravomoćno odlučio da je B. Čolaković policajku uvrijedio kao ženu

Image
Foto: Pixell

Sud je oslobodio Čolakovića krivnje za vrijeđanje policijske službenice

30.8.2019.
13:25
Pixell
VOYO logo

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske donio je pravomoćnu presudu u slučaju uvredljivog bećarca. Riječ je o pjesmi što ju je Branimir Čolaković, otpjevao pred policajkom Marijom Iličić na manifestaciji ‘Ljeto valpovačko’ 2015. godine. Čolaković je bio u povorci folkloraša kao član KUD-a iz Valpova, a policajka Iličić u osiguravanju te povorke. Zapjevao joj je: ‘A joj mala, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se nag…’

Prvostupanjskom presudom Čolaković je bio kažnjen s ukupno dvije tisuće kuna novčane kazne i to zbog vrijeđanja policijske službenice što je kažnjivo po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, ali i vrijeđanja Marije Iličić kao žene što sankcionira Zakon o ravnopravnosti spolova. Ta presuda bila je donijeta nakon ponovljenog postupka jer je u prvom bio oslobođen krivnje, no Visoki prekršajni sud vratio je slučaj na ponovno suđenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na osuđujuću presudu Čolaković se žalio objašnjavajući kako je bećarac bio kulturnog identiteta Slavonije, Baranje i Srijema. Kada bi se njegovi stihovi ograničavali to bi, tvrdi, značilo povredu te pjesme, njezinog veselja, erotičnosti, mataforičnosti, humora, prkosa i inata.

Međutim, Visoki prekršajni sud ipak nije prihvatio taj stav. Oslobodio je, doduše, Čolakovića krivnje za vrijeđanje policijske službenice, jer u ponovljenom postupku nije utvrđeno da joj je stihove bećarca uputio baš vezano za njezino policijsko postupanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kao ženu ju je, kaže sud, nepobitno uvrijedio, piše Telegram.

'Okrivljenik je u konkretnom slučaju postupio suprotno općeprihvaćenom i notornom tumačenju granice prava na slobodu govora i umjetničkog stvaralaštva, jer sloboda izražavanja prestaje tamo gdje poruka povrjeđuje druga načela i temeljna ljudska prava kao što su zaštita ljudskog dostojanstva i načelo nediskriminacije. Pjevajući ovu pjesmu okrivljeni je policijskoj službenici povrijedio dostojanstvo i to na temelju razlike u spolu', zaključuje sud koji je Čolakovića kaznio s 1.500 kuna novčane kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo