FOTO noć i olujna bura / 50-ak vatrogasaca bori se kod Živogošća sa šumskim požarom na Biokovu po buri od 126 km/h. Gorjelo i Čiovo

Image
Foto: Matko Begović/Pixsell

Vatrogasci su dojavu o požaru dobili iza 19 sati, a na požarište su poslane sve raspoložive vatrogasne snage sa šireg makarskog područja

17.4.2022.
22:26
Matko Begović/Pixsell
VOYO logo

Pedesetak vatrogasaca gasi šumski požar koji je u nedjelju predvečer izbio na Biokovu na području Živogošća, a gašenje otežava jak vjetar, doznaje se od Marija Čovića, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Makarska.

Vatrogasci su dojavu o požaru dobili iza 19 sati, a na požarište su poslane sve raspoložive vatrogasne snage sa šireg makarskog područja. Vatrom je zahvaćena borova šuma i makija dok stambeni objekti nisu ugroženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušavamo okružiti požar, a nastojat ćemo ga staviti pod kontrolu do noći", rekao je Čović u izjavi za Hinu.

Gašenje otežavaju jaki udari vjetra koji dosežu i do 126 km na sat, koliko je najviše izmjereno na tom području u poslijepodnevnim satima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

50-ak vatrogasaca bori se kod Živogošća sa šumskim požarom na Biokovu po buri od 126 km/h. Gorjelo i Čiovo

Image

50-ak vatrogasaca bori se kod Živogošća sa šumskim požarom na Biokovu po buri od 126 km/h. Gorjelo i Čiovo

U 17.30 sati lokaliziran je požar koji je sat vremena ranije izbio na području Marinove drage na Čiovu. Marin Buble, zapovjednik Operativnog područja Trogir rekao je da je izgorjelo oko dvije tisuće četvornih metara borovine i niskog raslinja.

Orkanska bura koja na mahove puše na splitskom području prouzročila je u Splitu, u Manđerovoj ulici, pad komada lima sa stambenog objekta, koji je pritom presjekao energetski kabel. Na intervenciju su izašla vatrogasci iz splitskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom večeri Čović je dodao da se "požar na Biokovu širi na sve strane kroz borovu šumu i makiju".

"Strahujemo da nam vatra s planine ne dovede u opasnost stambene objekte ako ne uspijemo zaustaviti intenzivno širenje", izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako se radi o nepristupačnom terenu pristup vatrogasnim vozilima nije moguć pa vatru gasimo razvlačeći cijevi i postavljanjem dodatnih pumpi", dodao je.

Prvih sat vremena po izbijanju požara  gasilo ga je pedesetak vatrogasaca sa šireg makarskog područja, a kasnije su im u pomoć stigli vatrogasci s područja Omiša i Imotskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gašenje požara i dalje ometa olujni vjetar, a ujutro će, ako vremenske prilike to dopuste, u pomoć biti pozvane i zračne snage.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za splitsku regiju izdano je žuto upozorenje zbog vremena u ponedjeljak kada olujni udari bure mogu biti preko 65 km na sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo