afera agram / Leopard i Kondor, 'Jel ti znaš tko je mala': Danas doznajemo presudu Petru Pripuzu i Bandićevim suradnicima

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Presuda nepravomoćna za aferu Agram stiže osam godina nakon uhićenja

9.6.2022.
9:24
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Izricanje presude u najvećoj aferi bivše zagrebačke vlasti na čelu s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem, aferi Agram, zakazano je danas u 11 sati na Županijskom sudu u Zagrebu.

Bandić i suradnici, ali i poslovni partner Grada, suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz uhićeni su u listopadu 2014. kada su dobro popunili zatvor Remetinec. Nakon Bandićeve smrti Pripuz je postao i prvooptuženi u ovoj aferi. Među optuženicima je bio i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić Kikaš koji je zbog bolesti proglašen trajno nesposobnim za suđenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U optuženičkoj piramidi nakon Pripuza našli su se nekadašnji Bandićev savjetnik Željko Horvat, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, nekadašnji direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, nekadašnja načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor tvrtke Bramgrad Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum i pročelnik Bandićevog ureda Miro Laco.

Po sedam točaka optužnice Uskok tereti optužene za pogodovanje, zamjenu zemljišta, neosnovana zapošljavanja, korištenje službenih vozila u privatne svrhe, isplatu dnevnica iako se radilo o privatnim putovanjima i druge nezakonitosti dok su tri točke optužnice vezane uz zbrinjavanje otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kondor i Leopard

Sve te nezakonitosti, tvrdi Uskok, odvijale su se uz Bandićevu suglasnost, a ukupna šteta Gradu Zagrebu procijenjena je na nešto više od sedam milijuna kuna. Isprva je tužiteljstvo tvrdilo da je šteta oko 20 milijuna kuna, no optužnica je kasnije izmijenjena.

Image
NAKON BANDIĆA /

Nastavak afere Agram - optuženici pred sudom: Benko porekao sporna potpisivanja ugovora, zapošljavanje, nabavku...

Image
NAKON BANDIĆA /

Nastavak afere Agram - optuženici pred sudom: Benko porekao sporna potpisivanja ugovora, zapošljavanje, nabavku...

Tijekom suđenja preslušane su i brojne snimke koje su istražitelji snimili tijekom 2013. i 2014. godine, a Uskok tvrdi kako je iz njih vidljivo da je Pripuz bio kodnog imena Kondor, a Bandić – Leoparad. Snimljeno je i kako Bandić-Leopard traži "neku praznu kompostanu" u koju bi se moglo istovariti otpad "a da to nitko ne zna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom od razgovora čuje se i da će se "Pero javiti na javni poziv", a iz konteksta nekih razgovora, može se zaključiti i da oni koji razgovaraju znaju da ih se tajno prisluškuje, jer se čak i šale na tu temu, pa jedan drugome govore da neće međusobno razgovarati jer je jedan od njih pod tajnim mjerama.

Većina optuženika, među kojima i sada prvooptuženi Pripuz, tvrde da nisu krivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nisam počinio to što mi se stavlja na teret. Istina je da sam više od 25 godina bio prijatelj s Milanom Bandićem i Slobodanom Ljubičićem, no to prijateljstvo nisam koristio da bih dobio posao sa Zagrebačkim holdingom. Bježao sam od poslovnog odnosa s Gradom Zagrebom bez obzira na to što sam uložio značajna sredstva u infrastrukturu da se bavim ovom djelatnošću”, izjavio je Pripuz tijekom iznošenja obrane.

Bandiću se nije moglo reći ne

Dio Bandićevih suradnika ipak se tijekom postupka ipak nagodio s Uskokom, a nekima je to bilo lakše nakon što je gradonačelnik preminuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum u veljači ove godine priznao da je po nalogu pokojnog Bandića zaposlio dvije osobe koje nisu ispunjavale sve uvjete.

"Ako je gradonačelnik nešto odredio, ja nisam mogao ništa učiniti niti utjecati na zapošljavanje na gradonačelnikov nalog. Mogao sam samo 'ludovati' zbog takvih odluka", zaključio je Bulum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dario Juričan objavio je i transkript jednog razgovora u kojem je Bandić tražio zapošljavanje od Buluma.

(G. Bandić zove g. Vidoja Buluma i neosnovano traži povećanje koeficijenta za plaću rođaki Mikici Macan) .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jel ti znaš gdje je ona? Sad će doći k meni s rješenjem i istim bodom kao kada je kuhala kavu. Vido, radite posao preko kur**a. Jel ti znaš tko je ta mala? To je dijete iz moje familije. Ona je dijete mog rođaka koji je bio u Tigrovima i jedva je živu glavu izvukao. Budi malo čovjek! Imate li vi srca? Osjećate li vi ovu zemlju? Imaš li imalo poštovanja prema gradonačelniku? Što je ona dobila? Kura* od ovce! I to zahvaljujući vama koje boli kura*! Kamen bi proplakao Vido! Ne je*i po tavanu! Da imaš srca, ispričao bi se maloj! Vi i dragi Bog biste trebali čuvati Bandića, a vi ga želite uništiti. Malu Mikicu ste zeznuli za bodove i za 10 minuta da ste s rješenjem kod mene.“

Krivnju za nezakonita zapošljavanja su, primjerice, priznali i nekadašnji voditelj podružnice Zagrebačkog holdinga za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić, bivši šef Gradske plinare Ante Dodig te bivši tajnik zagrebačkog Sportskog saveza Zdenko Antunović koji je priznao i korištenje službenog automobila u privatne svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskok smatra da je tijekom višegodišnjeg suđenja dokazao optužbe protiv Pripuza te 15 suradnika pokojnog gradonačelnika. Pripuzov odvjetnik Anto Nobilo istaknuo je da u ovom slučaju nema ni kaznenog djela za njegovog branjenika.

„U spisu ne postoji ni jedan posredni ili neposredni dokaz da je Pripuz na ikoga utjecao da njegova tvrtka dobije posao. Nema dokaza ni da je Pripuz tražio da se provede hitni postupak, a legitimni javni interes je bio da se ulice što prije očiste od glomaznog otpada“, kazao je Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo