namještanje poslova / Afera Pročistač: Svi su proglašeni krivima - zaradili nezakonito 40 milijuna kuna

Image

Oštećeno je nekoliko tvrtki, a višemilijunska šteta učinjena je i Gradu Zagrebu

5.5.2022.
13:16
VOYO logo

Zbog višemilijunskih zloporaba namještanjem poslova u tzv. aferi Pročistač na četiri godina zatvora na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak je nepravomoćno osuđen bivši direktor Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV) Ante Pavić.

Uz Pavića, nepravomoćno su na šest godina zatvora osuđeni voditelj radova na izgradnji glavnog odvodnog kanala Hannes Schweitzer i poduzetnik Darko Turopoljac, dok je i Damir Vuljanko osuđen četiri godine zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino je Pavić došao na zagrebački Županijski sud na izricanje presude.

Uskokova optužnica, podignuta u ožujku 2018., tereti Pavića i trojicu izvođača radova na gradnji pročistača da su od početka 2005. do listopada 2008. nezakonito zaradili 40 milijuna kuna, pri čemu je oštećeno nekoliko tvrtki, a višemilijunska šteta učinjena je i Gradu Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavić je optužen i za primanje mita jer je tražio od Turopoljca da mu besplatno u vrijednosti od 52.000 kuna adaptira stan kako bi Turopoljčeva tvrtka Dia graditeljstvo dobila posao na gradnji ZOV-a.

Uz to, Pavić je optužen i da je od Turopoljca primio neutvrđeni iznos mita te da je iskoristio svoj položaj kako bi od Schweitzera tražio da fingira natječaje u korist Turopoljčeve tvrtke kojoj je pribavljena korist od dva milijuna kuna, dok je pritom ZOV oštećen za 5,6 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
majka svih zagrebačkih afera /

Direktoru ZOV-a plaćali mito da bi dobili posao: Potvrđena optužnica u aferi Pročistač

Image
majka svih zagrebačkih afera /

Direktoru ZOV-a plaćali mito da bi dobili posao: Potvrđena optužnica u aferi Pročistač

Optužnica potvrđena početkom 2019.

Prema optužnici potvrđenoj u siječnju 2019., Schweitzer je od svibnja 2006. do svibnja 2008. odobravao Turopoljcu plaćanje neizvršenih radova u iznosu od 7,6 milijuna kuna, a Turopoljac se odužio Schweitzeru besplatnim izvođenjem radova na izgradnji kuće u iznosu od pola milijuna kuna. Pritom je, ističe Uskok, ZOV oštećen za 3,7 milijuna kuna, dok je Grad Zagreb oštećen za 4,8 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo tereti Turopoljca i da je tražio Vuljanka da mu za novac sačini lažnu dokumentaciju kako bi se prikazala poslovna suradnja između Dia graditeljstva i Vuljankove Bubanj niskogradnje, pri čemu su fingirali poslove i prikrivali tragove nezakonitog tijeka novca kojeg su prosljeđivali na račune drugih pravnih i fizičkih osoba.

Uskok ističe da je Vuljanko predavao novac Turopoljcu, a dio je zadržavao sebi, pri čemu se Turopoljac okoristio za četiri milijuna kuna, dok je Vuljanko zaradio više od 15 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnicom je predloženo da sud od svih okrivljenika oduzme protupravno stečenu imovinska korist, dok je za Pavića predloženo tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi jer je nesrazmjer između njegovih zakonitih prihoda i rashoda procijenjen na preko 9,5 milijuna kuna.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo