velika akcija, a onda... / Afera Uljanik: Čelni ljudi osumnjičeni za štetu od 1,5 milijardu kuna, optužnica vraćena na doradu

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Optužno vijeće traži ispitivanje dvoje svjedoka, čiji su raniji iskazi izdvojeni kao nezakoniti

24.2.2021.
15:29
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci radi dorade istrage u srijedu je vratilo optužnicu u "slučaju Uljanik" te državnom odvjetniku dalo rok od dva mjeseca za doradu i podizanje optužnice, doznaje se na sudu.

Glasnogovornik suda Zoran Sršen rekao je da optužno vijeće u doradi istrage traži ispitivanje dvoje svjedoka, čiji su raniji iskazi izdvojeni kao nezakoniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da su iskazi dvoje svjedoka bili izuzeti jer su u u trenutku kada su ispitani imali status osumnjičenika. Postupak protiv njih je kasnije obustavljen, pa se sada traži njihovo ponovno ispitivanje, rekao je.

Prema odluci optužnog vijeća, potrebno je i prevesti dokumentaciju na kojoj se, uz ostalo, temelji vještački nalaz, kazao je Sršen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je lani potkraj ožujka optužnicu u "slučaju Uljanik" - protiv prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića te još 11 bivših čelnika Uljanika i 3. maja zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a za jednog okrivljenika i zbog subvencijske prijevare, kojima je počinjena materijalna šteta od oko 900 milijuna kuna.

Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci, kojim predsjeda sudac Saša Cvijetić, trebalo je na sjednici u početku rujna prošle godine odlučivati o osnovanosti te optužnice, ali to nije učinjeno jer su branitelji više okrivljenika zatražili izdvajanje dijela dokaza iz spisa. Nekoliko je zahtjeva prihvaćeno, a žalbe je Vrhovni sud odbacio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje u "slučaju Uljanik" bit će na Županijskom sudu u Rijeci jer Vrhovni sud nije  prihvatio prijedlog dijela optuženika da se predmet ustupi pulskom sudu. Vrhovni sud ocijenio kako nema valjanih razloga da suđenje bude u Puli te da nema sumnje u pristranost suda na bilo koji način.

Image
Policija marljivo radi /

Otkriveno još malverzacija u riječkom brodogradilištu: Počinjena šteta veća od 1,5 milijardi kuna?

Image
Policija marljivo radi /

Otkriveno još malverzacija u riječkom brodogradilištu: Počinjena šteta veća od 1,5 milijardi kuna?

Prema optužnici, drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član Uprave Uljanika Veljko Grbac, četvertookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Giani Rossannda, a redom slijede bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor 3. maja Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trinaestooptužena je tvrtka Uljanik plovidba iz Pule, koja je lani promijenila ime u Alpha Adriatic, a poslovala je s Uljanikom.

U akciji Uljanik, krajem ožujka prošle godine privedeno je 12 sada optuženih osoba. Istražni zatvor od 30 dana bio je određen za Rossandu, Brgića, Pavletića, Percana, Kranjca i Grpca, dok su se ostali branili sa slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slučaj Uljanik" je u prosincu 2020. obuhvatio još osoba, jer je policija nakon dodatnog istraživanja o restrukturiranju riječkog Brodogradilišta 3. maj kazneno prijavila 11 odgovornih iz Uljanik Grupe te Hrvatske brodogradnje – Jadranbroda, za koje sumnja da su s čak 26 kaznenih djela, na teret 3. maja i države, počinili štetu od 1,5 milijarde kuna.

Riječ je o istrazi koja je nastavljena nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja iz ožujka 2019., a provedena su dodatna kriminalistička istraživanja o postupku restrukturiranja te o obračunu troškova za ugovorene radove u 3. maju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo