DUGI RAT / Aladrović zbog tragedije u Domu najavio: 'Mijenja se zakon i oformili smo posebnu radnu skupinu'

Image
Foto: Pixsell

Ministarstvo će utrostručiti broj inspektora na terenu upravo kako bi se dodatno pojačao nadzor nad radom pružatelja usluga.

29.9.2020.
16:16
Pixsell
VOYO logo

Požar u Domu za starije "Providenca" u Dugom Ratu, u kojem su u nedjelju poginule dvije štićenice, izazvan je otvorenim žarom, a inspekcija je utvrdila veći broj štićenika od dopuštenoga, izvijestilo je resorno ministarstvo i najavilo pojačan inspekcijski nadzor.

Image
Što se dogodilo u domu 'Providenca'? /

Prije pet dana prošli provjere inspekcije, šef vatrogasaca otkrio: Tek u trećem pozivu saznali smo gdje točno gori

Image
Što se dogodilo u domu 'Providenca'? /

Prije pet dana prošli provjere inspekcije, šef vatrogasaca otkrio: Tek u trećem pozivu saznali smo gdje točno gori

Utvrđeno je da su u domu smještena 23 korisnika, umjesto 20 koliko je dozvoljeno. Zbog prekomjernog broja korisnika bit će poslan optužni prijedlog prekršajnom odjelu na Općinskom sudu te će uslijediti sankcije, priopćilo je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te najavilo da će do kraja listopada utrostručiti broj inspektora na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcijski nadzor resornog ministarstva završen je jučer kasno poslijepodne, dan nakon požara u kojemu su život izgubile dvije štićenice. Inspekcija je utvrdila da je do požara došlo zbog otvorenog žara, što ukazuje da je najvjerojatnije riječ o ljudskoj pogrešci.

Zadnja redovna inspekcija u obiteljskom domu "Providenca" u Dugom Ratu provedena je u svibnju prošle godine, pri čemu nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u radu ustanove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da broj domova u Hrvatskoj nadmašuje 800, inspektori ne mogu cijelo vrijeme biti prisutni u svim domovima, no do kraja listopada Ministarstvo će utrostručiti broj inspektora na terenu upravo kako bi se dodatno pojačao nadzor nad radom pružatelja usluga.

U Ministarstvu kažu da su svjesni naslijeđenih sektorskih problema koje treba rješavati, poput preblagih sankcija za vlasnike obiteljskih i privatnih domova kod kojih su utvrđene nepravilnosti, zbog čega je već osnovana radna skupina za izmjenu Zakona o socijalnoj skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakve ni slične tragedije više se ne smiju dogoditi te poduzimamo nužne i potrebne korake kako bismo to spriječili. Već smo osnovali radnu skupinu, čiji je osnovni zadatak upravo hitna revizija zakonskih odredbi i podzakonskih akata koji se tiču kriterija za pružanje socijalnih usluga", poručio je ministar Josip Aladrović

Ističe da će do kraja listopada objaviti prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, usmjerenih upravo na strože kriterije i sankcije za pružatelje socijalnih usluga, sa ciljem osiguravanja bolje zaštite najugroženijih skupina društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim radne skupine koja priprema prijedlog zakonskih izmjena i redovitih inspekcija, na terenu istodobno djeluju mobilni timovi koje su osnovali Stožeri civilne zaštite u svim županijama, posebno zaduženi za inspekciju poštivanja epidemioloških mjera u ustanovama koje pružaju usluge u sustavu socijalne skrbi, ističe Ministarstvo.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo