čak četvrtina ovisnici / Alarmantno stanje: Zatvorenicima tablete daju pravosudni policajci jer nema liječnika

2018. godine preminulo je 18 zatvorenika, a u prvih osam mjeseci ove godine umrlo je već 15 zatvorenika

22.9.2019.
9:45
VOYO logo

Nakon smrti mladića s posebnim potrebama, Kristiana Vukasovića, koji je zbog boravka u splitskom zatvoru umro od straha - istražili smo kakva je situacija u hrvatskim zatvorima! 

Rezultati su alarmantni. Četvrtina zatvorenika je pod terapijama zbog konzumacije droge. Umjesto liječnika terapiju često daju pravosudni policajci kojih je ionako premalo, a za to uopće nisu kvalificirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran je 11 godina proveo iza rešetaka i to u gotovo svim zatvorima.  Dobro zna kako to izgleda, osobito kad si registrirani ovisnik. 

"Ta stručnost, tko će im šta dati? Tamo u zatvoru ne postoji. Nemoguće, jednostavno, nemoguće. U Zatvoru u Remetincu ima psihijatra, ali dok vi dođete kod njega na red, od pretrpanosti, od ljudi koji su tamo... pa nitko nije normalan u zatvoru. Društveno prihvatljiv. Vjerujte da nije", kazao je za RTL Danas, bivši zatvorenik i ovisnik Goran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Ministarstva pravosuđa, prošle godine je jedna četvrtina zatvorenika bila na terapiji metadonom i buprenorfinom koji je primjenjen u više od 70 posto slučajeva, jer je prvi izbor liječnika.

A upravo na taj problem upozorava pravosudna policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U posljednje vrijeme ogromne količine tableta, ajmo reći, ulaze u te sobe. Najviše problema imaju, evo za čudo, manji zatvori, jer oni nemaju medicisnkog osoblja, pa vikendom, praznikom, u drugoj smjeni - pravosudna policija dijeli tu terapiju", kazao je , predsjednik Sindikata pravosudne policije.

A nema ih, upozorava, dovoljno, pa se često događaju razne malverzacije koje na kraju dovode do suicida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prilikom svake terapije bi se trebalo 15 do 20 minuta pratiti nuspojave zatvorenika koji je popio tu terapiju. Mi za to nemamo vremena, nemaju ni medicinske sestre", nastavlja Tatarević.

Da je sve to ostavilo traga na stanju sigurnosti u zatvorima, pokazuju i brojke.

Naime, prošle godine zatvorenici su 9 puta napali pravosudnu policiju, a samo u prvih šest mjeseci ove godine - već 10 puta!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2018. godine preminulo je 18 zatvorenika, a u prvih osam mjeseci ove godine umrlo je već 15 zatvorenika. 

Prošle godine u zatvorima je prijavljeno i pet silovanja. U prvih osam mjeseci ove godine - tri!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su Gorana  proglašavali najgorim ovisnikom, izvukao se uz pomoć terapijske zajednice 'Susret'.

"Ja osobno smatram da zatvor s liječenjem ovisnosti i s pomoći tim ljudima koji su u ovisnosti - nikakve veze nema", priznaje bivši zatvorenik i ovisnik.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se Goran zalaže za liječenje, a ne zatvaranje ovisnika, a ministarstvo analizira stanje zatvorskog sustava - pravosudni policajci ne odustaju: krajem mjeseca zbog svega pripremaju veliki prosvjed. Voda je kažu - došla do grla. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo