BIVŠI NAČELNIK U SOA-I / Ante Letica: 'MUP i DORH trebaju ocjeniti koliko paramilitarne skupine mogu ugroziti mir i sigurnost građana'

'Vidjeli smo da u demonstracijama i nasilnim prosvjedima širom Europe sudjeluju mladi ljudi, a društvo se treba okrenuti rješavanju problema', rekao je Letica

12.9.2022.
20:30
VOYO logo

Ante Letica, bivši načelnik uprave za operacije SOA-e bio je gost RTL-a Danas. Komentirao je premijerove izjave da u Hrvatskoj postoje paramilitarne opcije koje žele smijeniti njegovu vlast:

"Premijer kao jedan od najodgovornijih ljudi u državi i kao predsjednik vladajuće stranke ima pravo na takve ocjene. Mogu samo reći da po zakonu, MUP i DORH trebaju dati ocjenu koliko te paramilitarne skupine mogu biti ugroza ustavnom poretku RH, miru i sigurnosti svih građana. U prosvjed svaki pa i ovaj mirni normalno da se uključuju paramilitarne skupine kojima je jedina zadaća izazvati sukob s policijom i mirni sukob pretvore u nešto što je sasvim nedopustivo u demokratskim i normalnim državama", rekao je Letica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZJAVA NAKON PREDSJEDNIŠTVA /

Plenković o prosvjedu ispred HDZ-a: 'Kod mladića vidimo obrazac kao kod Bezuka. Radi se o radikalizaciji'

Image
IZJAVA NAKON PREDSJEDNIŠTVA /

Plenković o prosvjedu ispred HDZ-a: 'Kod mladića vidimo obrazac kao kod Bezuka. Radi se o radikalizaciji'

Na pitanje možemo li zaključiti da službe nisu ranije pratile mladića kod kojega nisu pronašle Molotovljev koktel na prosvjed, Letica odgovara:

"SOA je detektirala da postoje lijeve i desne ekstremne radikalne skupine i da mogu predstavljati ugrozu za sigurnost. Je li SOA ili policija imala kakvih informacija o ovom mladiću ne znam, ali mogu reći da su dobro reagirali. Stvar je na DORH-u i policiji da daju kvalifikaciju ovoga djela. Mislim i ponovit ću SOA kao središnja točka u kojoj se prikupljaju podaci o svim mogućim ugrozama nacionalne sigurnosti moraju dati svoje viđenje ovakvih događaja"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dao je i mišljenje o jačini ekstremističkih skupina u Hrvatskoj:

"Mislim da srećom nisu toliko jake da bi ozbiljno mogle ugroziti ustavni poredak u RH. One moraju biti nadzirane, mora se voditi računa o njima i njih se ne smije zanemariti. Mora se prema njima postupati u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. Ne bi ih precijenio. Njihova zadaća je da izađu u javnost i pokažu kao faktor. Treba prići problemu s normalnom dozom i pustiti institucije da odrade posao", rekao je Letica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje iznenađuje li ga da su među ekstremistima mahom mladi ljudi, Letica odgovara:

"To nije samo hrvatski specificum. Vidjeli smo u demonstracijama i nasilnim prosvjedima širom Europe sudjeluju mladi ljudi. I politika treba odigrati svoju ulogu, mene to brine i mislim da politika, a i cijelo društvo se treba okrenuti gorućim problemima, rješavati uzroke jer ovo je samo posljedica tih problema. Osobno me to brine", kazao je Letica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo