AFERA KUM / Autor lažnih SMS-ova: USKOK pokrenuo istragu protiv Curića, ne traže istražni zatvor

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Curić se na prvom ispitivanju branio se šutnjom

26.9.2018.
16:40
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Uskok je u srijedu poslijepodne pokrenuo istragu protiv vozača ministarstva poljoprivrede Blaža Curića, uhićenog jer je osumnjičenom Franji Vargi navodno dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka, ali u priopćenju ne navode da su za njega zatražili istražni zatvor.

"Nakon što je 22. rujna 2018. doneseno rješenje o provođenju istrage protiv jednog okrivljenika, Uskok je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela poticanja na sprječavanje dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti Uskoka", izvijestilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Navode kako osnovano sumnjaju da je Curić, nakon što je saznao da se protiv Varge provodi kriminalističko istraživanje "zbog postojanja osnovane sumnje da je izrađivao dokumentaciju i lažnu korespondenciju za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv tih osoba", 20. rujna telefonski kontaktirao Vargu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom prilikom mu je, "a u namjeri da se spriječi utvrđivanje njegove kaznene odgovornosti i kaznene odgovornosti drugih osoba, rekao da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje, što prvookrivljenik nije stigao učiniti jer je bio uhićen", stoji u priopćenju u kojem Uskok ne navodi da je za Curića zatražio istražni zatvor.

Odvjetnik Krešimir Vilajtović ranije je novinarima ispred sjedišta Uskoka potvrdio da je Curić na prvom ispitivanju koristio svoje zakonsko pravo i branio se šutnjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o težini optužbi Vilajtović je kazao da "sama kvalifikacija kaznenog djela nije spektakularna".

"Tu zakonodavac ne predviđa neku tešku kaznu. Kvalifikacija je takva da nam ostaje sasvim dovoljno prostora za obranu", ustvrdio je Vilajtović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to kazneno djelo zakon predviđa kaznu od najviše pet godina.

Curić je uhićen u srijedu ujutro zbog sumnje da je osumnjičenom Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka navodno za Zdravka Mamića. Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarka te potpredsjednika te stranke Milijan Brkić koji takve optužbe odbaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brkić je u izjavi novinarima potvrdio da mu je Curić kum.

"Čuo sam iz medija da je priveden moj prijatelj, moj suborac i moj kum Blaž Curić, ali Bože moj, postoje institucije u ovoj državi, neka rade pa ćemo vidjeti o čemu se radi”, izjavio je Brkić novinarima u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara ide li istraga prema njemu, Brkić je kratko uzvratio kako ne zna te da to moraju pitati nadležne institucije.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo