'Ja sam maloljetan!' / Bacali petarde, izazvali požare na tri stana. Policija: Javljamo centru za socijalnu skrb, šaljemo još policajaca u naselje

Image
Foto: RTL.hr

Divljaju po cijele noći, gađaju autobuse, automobile, napadaju djecu, odraslima se unose u lice: 'Ne možeš mi ništa, ja sam maloljetan!'

17.12.2021.
13:35
RTL.hr
VOYO logo

Stanovnici Novog Jelkovca u zagrebačkim Sesvetama nedavno su za RTL. hr ispričali da već određeno vrijeme muku muče s terorom koji nad njima provodi grupa maloljetnika.

Posljednji u nizu incidenata dogodio se 3. prosinca kada su po naselju bacali petarde. S obzirom da im nije dovoljno "ispucavati" se na ulici ili po parkovima, petarde su bacali ljudima po balkonima, pa su tako izvazvali požar. O slučaju su tada na svojim službenim stranicama izvijestili i iz Policijske uprave zagrebačke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obavljenim očevidom je utvrđeno da je požar izbio najvjerojatnije zbog odbačenog pirotehničkog sredstva tzv. bumbar, te je pritom došlo do zapaljenja i djelomičnog izgaranja plastičnih posuda, oštećenja rolete prozora i začađenja fasade. Materijalna šteta nije utvrđena, a cijeni se manjom."

Taj požar su ugasili susjedi i samo njihovom brzom intervencijom je spriječena veća šteta koja je mogla završiti i tragedijom. Izazvali su još dva požara, ali su vlasnici odmah primijetili pa vatru ugasili sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to, prema njihovim riječima, nisu izolirani incidenti. Ispričali su i da gađaju kamenjem i blatom automobile u vožnji, ZET-ove autobuse, prozore, da napadaju drugu djecu, da po cijele noći remete mir po naselju...

"Ajde, 'ajde', udari me. Ići ćeš u zatvor. Ne smiješ mi ništa jer sam ja maloljetan. Nitko mi ne može ništa jer sam maloljetan", prepričavali su nam mještani Novog Jelkovca nedavno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ne može im nitko ništa? /

FOTO Teror nad stanovnicima Novog Jelkovca. Petardama izazvali tri požara: 'Ne možeš mi ništa! Ja sam maloljetan'

Image
ne može im nitko ništa? /

FOTO Teror nad stanovnicima Novog Jelkovca. Petardama izazvali tri požara: 'Ne možeš mi ništa! Ja sam maloljetan'

Naselje će biti 'pod povećalom' temeljne i kriminalističke policije te službenika za maloljetničku delikvenciju

Poslali smo upit Policijskoj upravi zagrebačkoj i od njih smo u petak dobili odgovor o konkretnom slučaju izazvanog požara i općenito o zakonskim mogućnostima policijskog postupanja prema maloljetnim osobama koje krše zakon.

"Obavještavamo vas da su policijski službenici  postupali i postupaju  po dojavama na području Sesveta. Ujedno ističemo da je upravo u sklopu tih događaja na području Sesveta za koje postavljate upit provedena analiza te se provodi kriminalističko istraživanje uz konkretne događaje, a budući da se najvjerojatnije radi o maloljetnicima, odnosno djeci, po završenom kriminalističkom istraživanju u proces će biti involvirani  i djelatnici nadležnog Centra za socijalnu skrb", piše u odgovoru zagrebačke policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slijedom navedenoga, policijski službenici Policijske postaje Sesvete će sukladno raspoloživim mogućnostima pojačati opservaciju naselja Novi Jelkovec, kako sa službenicima temeljne policije tako i sa službenicima kriminalističke policije i policijskim službenicima za maloljetničku delikvenciju u preventivnom ali i represivnom smislu", navedeno je u odgovoru.

Policija, čija uloga se u javnosti prvenstveno percipira kroz represiju, kako kažu, prepoznala je važnost kriminalističke prevencije, posebice u pogledu maloljetničke delinkvencije i obiteljskog nasilja, a što podrazumijeva uvezano postupanje svih državnih institucija koje poduzimaju mjere i aktivnosti usmjerene na sprječavanje činjenja kaznenih djela i smanjenja posljedica kaznenih djela, pojašnjavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S policijskog aspekta, govoreći o djeci počiniteljima kažnjivih radnji podrazumijevamo kazneno neodgovornu djecu (koja nisu navršila 14. godina) koji u kriminalističkom smislu čine prekršaje i kaznena djela. U različitim predmetima kaznenih djela ili prekršaja, najčešće prvi kontakt djeca imaju s policijom. Zbog same osjetljivosti djece kao žrtava kaznenih djela ili pak kao počinitelja kaznenih djela ili prekršaja, poštuje se Zakone, različite protokole, kao i smjernice, a sve u cilju zaštite djetetovog dostojanstva i osobnih prava", kažu u policiji.

Obzirom da centar za socijalnu skrb predstavlja osnovnu službu socijalne i obiteljske zaštite, prilikom policijskog postupanja prema djeci i maloljetnicima nužna je suradnja s nadležnim Centrom za socijalnu skrb koji po potrebi provodi obiteljsko pravnu zaštitu, dok policija provodi kazneno pravnu zaštitu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U djelokrugu rada linije maloljetničke delinkvencije i kaznenopravne zaštite djece i obitelji kao jedan od indikatora negativnog razvoja osobnosti mladog čovjeka u smjeru primjene nasilja, prepoznato je postupanje temeljeno na čl. 93. Obiteljskog zakona, odnosno zaticanje osoba mlađih od 16 godina iza 23 sata bez pratnje roditelja, staratelja ili druge odrasle osobe te time sprječavanje štetnog druženja mladih sa osobama sklonim činjenju kaznenih djela. Naime, roditelji su dužni i odgovorni djetetu mlađem od šesnaest godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje. Noćni izlasci za maloljetnu osobu donose izloženost mogućim štetnim utjecajima koji ugrožavaju njegovu dobrobit u vidu druženja s asocijalnim osobama, javljanja problema s ovisnošću o alkoholu, opojnim drogama, udaljenja od kuće, problema u školi i drugim štetnim utjecajima. Noćni izlasci maloljetnih osoba s jedne strane dovode do većeg rizika da će na štetu maloljetne osobe biti počinjeno kazneno djelo, kao i mogućnost da maloljetna osoba postane počinitelj kaznenog djela", upozoravaju.

Pomoć i podrška roditeljima u ispunjavanju obveza odgoja djece

Također, sukladno članku 95. Obiteljskog zakona  roditelji imaju pravo, dužnost i odgovornost nadzirati dijete u njegovu druženju s drugim osobama, kao i komunikaciju na društvenim mrežama, odnosno drugim oblicima elektroničke komunikacije te mu zabraniti druženja i komunikaciju koja nisu u skladu s djetetovom dobrobiti .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija kontinuirano, s ciljem preveniranja štetnih ponašanja te detekcije obitelji u kojima je potrebito poduzimati mjere i radnje iz područja kaznenopravne zaštite, nakon zaticanja takve osobe o tome izvješćuje roditelje i nadležan Centar za socijalnu skrb, dok u kontinuiranom ponašanju takve mlade osobe, provodi kriminalistička istraživanja iz područja kaznenopravne zaštite djece i maloljetnika, obzirom da je očito u obitelji izostala briga i nadzor, odnosno od strane roditelja došlo je do propuštanja brige i nadzora nad djetetom.

"Preporuka je da sa svim korisnim saznanjima koja se odnose na odavanje djece i mladih asocijalnom ponašanju obavijesti nadležni Centar za socijalnu skrb te po potrebi policija, te napominjemo kako svrha takvog postupanja nije 'policijski sat' ili represija prema djeci, već pomoć i podrška roditeljima u ispunjavanju obveza odgoja djece", kažu u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo