'selotejp' i 'garaža' / Olujić na suđenju: 'Osječke civile ubile su paravojne postrojbe kojima nije zapovijedao Glavaš'

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Olujić je potvrdio da poznaje krunskoga svjedoka protiv Glavaša - Krunoslava Fehira

17.2.2020.
15:00
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

Bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunoslav Olujić posvjedočio je na ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu i ostalima u slučajevima 'Garaža' i 'Selotejp' da su za ubojstva osječkih civila srpske, ali i hrvatske nacionalnosti bile odgovorne paravojne postrojbe kojima na čelu nije bio Glavaš.

"U ljeto 1991. u Osijeku je nekoliko paravojnih postrojbi ugrožavalo sigurnost pripadnika hrvatske i srpske nacionalnosti. Ključna osoba pritom bio je Radoslav Arambašić koji je hodao naoružan po Osijeku i vodio razne akcije, o čemu postoje i snimke'', izjavio je Olujić koji je u to vrijeme bio osječki okružni tužitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Glavaš nije imao veze s paravojnim postrojbama''

Olujić je dodao i da Glavaš nije imao nikakve veze s paravojnim postrojbama u Osijeku u kojem je, uz Arambašića, strah i trepet bio Nikola Jaman, zapovjednik Prištapske čete. Za njega je Olujić naveo da se hvalio svojim ustaškim podrijetlom te da je kasnije čuo da su Jamana, zbog njegove peradarske farme, nazivali Kokošarem ili Jajarom.

Bivši predsjednik Vrhovnog suda dodao je da je u službenom zapisniku očevida navedeno da je Čedomir Vučković, prije nego što je ubijen u dvorištu osječkoga Sekretarijata za obranu, preskočio ogradu te da je bio naoružan strojnicom, dok je uza sebe imao i streljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Govoreći o situaciju u ratnom Osijeku, Olujić se prisjetio događaja kada su mu pristupila trojica pripadnika Oružanih snaga koji su ga ispitivali za tužitelja Jovana Grubišića, navodeći da su ga došli ubiti. ''Zaprijetio sam im da to ne čine i da ću ih naći ako treba i u Ognjenoj zemlji. Grubišić je i danas živ, a ta trojica su kao maloljetnici osuđeni na tri godine zatvora jer su ispisivali grafite s nazivom rock skupine U2, a što je Grubišić protumačio kao neoustašku pobunu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Fehira za iskaz pripremao Faber''

Olujić je potvrdio da poznaje krunskog svjedoka protiv Glavaša Krunoslava Fehira koji mu se obratio tražeći financijsku pomoć. ''Fehir mi je kazao da ga je za davanje iskaza protiv Glavaša pripremao nekadašnji načelnik osječke policije Vladimir Faber te da je bio u kontaktima s Jadrankom Kosor i Vladimirom Šeksom kao i da je često odlazio bivšemu glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću'', kazao je Olujić.

Na Županijskom sudu svjedočio je i nekadašnji ministar zdravstva i obrane Andrija Hebrang koji je izjavio da o ubojstvima u ratnom Osijeku zna isključivo iz medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na sjednicama državnog vrha čuo sam nekoliko puta Glavaševo ime, a najviše ga je napadao Josip Boljkovac koji je, uostalom, napadao svakoga tko je branio Hrvatsku. Kasnije, kada smo ušli u pristupne pregovore s Europskom unijom, zvala me je glavna haška tužiteljica i britanski ministar vanjskih poslova koji su vršili pritisak da, ako želimo pristupiti euroatlantskim integracijama, moramo procesuirati generale'', zaključio je Hebrang.

''Lažnim etiketama usporavao se ulazak Hrvatske u EU''

''Iz stranih obavještajnih službi Velike Britanije i Francuske dolazile su lažne etikete da se u Hrvatskoj ne ratuje u skladu s ratnim konvencijama. To je bilo izmišljeno, a spominjali su se Glavaš i Merčep. To je bilo izmišljeno, a koristilo se da se uspori ulazak Hrvatske u EU'', kazao je Luka Bebić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik Sekretarijata za obranu, a sada saborski zastupnik, od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkih Srba.

Novo suđenje u slučajevima "Garaža'' i ''Selotejp'' sazvano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnja ukinuo odluku Izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH kamo je otputovao uoči izricanja prve presude.

Bebić na suđenju Glavašu: ''Za ubojstva Srba u Osijeku saznao sam iz medija''

Bivši predsjednik Sabora, a neko vrijeme i ratni ministar obrane Luka Bebić u ponedjeljak je na ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima u slučajevima ''Garaža'' i ''Selotejp'' rekao da je za zločine nad osječkim Srbima tek nakon rata saznao iz medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Bebića, koji je svjedočenje počeo opisujući situaciju u ratnom Osijeku, na klupu za svjedoke sjest će HDZ-ov bivši dužnosnik Andrija Hebrang te nekadašnji predsjednik Vrhovnog suda Krunoslav Olujić.

Bebić je na sudu ispričao kako je u ratno vrijeme dolazio u Osijek kao ministar obrane i član saborskih izaslanstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je teška situacija, peta kolona, Udba i KOS su djelovali intenzivno, ali je Osijek obranjen. Iz Osijeka smo dobivali kontradiktorna izvješća SZUP-a i SIS-a pa smo postupali po intuiciji", kazao je Bebić.

Dodao je da se za vrijeme rata često sastajao s Glavašem koji je povezivao sve sastavnice "i obrambene i civilne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, rekao je da tada nije znao za ubojstva u Osijeku, o kojima je tek naknadno doznao iz medija.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo