nema sankcija / Davor Bernardić: 'Nisam znao da je stjecanje znanja u Hrvatskoj sukob interesa'

Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo je u srijedu da je Davor Bernardić povrijedio načelo transparentnog djelovanja

30.10.2019.
17:28
VOYO logo

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je izjavio da poštuje odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Dodao je da nije bio informiran o tome  da je stjecanje novih znanja u Hrvatskoj sukob interesa.

"Moramo poštovati institucije svoje zemlje, ali ni u snu nisam mogao znati da će stjecanje novih znanja u Hrvatskoj biti okarakterizirano kao sukob interesa, pogotovo kada znamo da u Hrvatskoj imamo sukob interesa i sve veću i nikad prisutniju korupciju, kriminal, nasilje. To je, na žalost, sve povezano s vrhom vlasti“, ustvrdio je čelnik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na primjedbu da je to stjecanje znanja dobio besplatno dok bi netko drugi za to morao platiti više od 260.000 kuna te da se obvezao promovirati tu školu, Bernardić je tek kazao: "Mislim da sam vam sve po tom pitanju jasno odgovorio“.

Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo je u srijedu da je Davor Bernardić povrijedio načelo transparentnog djelovanja iz Zakona o sprečavanju sukoba interesa kada je 2014. prihvatio stipendiju Visoke poslovne škole Cotrugli u iznosu od 263.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za povredu tog članka zakon ne predviđa sankcije.

Povjerenstvo je ocijenilo kako je Bernardić, koji je tada bio šef zagrebačkoga SDP-a i saborski zastupnik te stranke, povrijedio načelo djelovanja jer je stipendiju primio kao političar, a ne kao stručnjak. Naime, u trenutku sklapanja ugovora Bernardić se već tri godine nije bavio znanstvenim i stručnim radom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipendija se nije dodjeljivala na temelju objektivnih kriterija, već na temelju diskrecijske procjene same škole koja ovisno o svojoj procjeni stipendiju dodjeljuje izuzetnim i perspektivnim pojedincima.

Bernardić je 2014. sklopio ugovor o stipendiji s tom školom u iznosu od 263.000 kuna te se obvezao na 120 sati istraživačkog, znanstvenog i konzultatntskog rada kao i da će biti promotor i ambasador škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef SDP-a također je rezolutno odbacio mogućnost velike koalicije s HDZ-om, o čemu se nagađa u javnosti te opciju da se širokoj koaliciji koju okuplja za parlamentarne izbore priključi HNS. „Nema suradnje s HNS-om, strankom koja je izdala građane, svoje birače i koja je, u konačnici, izdala i SDP“, poručio je Bernardić.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo