slučaj iz 2012. / 'Bila je to nužna obrana': sud dubrovačkog svećenika oslobodio optužbi za ubojstvo

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Sinanovićev odvjetnik kaže da je osuđujuća presuda ukinuta od strane Vrhovnog suda zbog niza pogreški i nezakonitih stajališta

29.9.2016.
14:52
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Dubrovački svećenik don Ivica Sinanović u četvrtak je, nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Dubrovniku, na ponovljenom suđenju oslobođen svih optužbi za ubojstvo Marka Kraljevića u mjestu Banići u svibnju 2012. godine.

Naime, Vrhovni sud je u svibnju ove godine ukinuo presudu dubrovačkog Županijskog suda, kojom je krajem travnja 2013. Sinanović proglašen krivim za ubojstvo Marka Kraljevića i osuđen na četiri i pol godine zatvora. Postupak je vraćen na početak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema optužnici, Sinanović je u noći 22. svibnja 2012. u Župnom dvoru u Banićima u Dubrovačkom primorju usmrtio predsjednika tamošnjeg Mjesnog odbora Marka Kraljevića, koji je u alkoholiziranom stanju i bez povoda došao pred župni ured, vikao, nogom otvorio zaključana vrata, te svećenika Sinanovića udario šakom u lice.

To je, po tvrdnjama tužiteljstva, izazvalo svećenikov bijes pa je uzvratio udarcem šakom u lice Kraljevića koji je pao na pod, a svećenik ga je potom "u cilju da ga liši života" više puta udario šakom po licu, od čega je Kraljević i umro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon izricanja presude, Sinanović je ispred zgrade suda novinarima izjavio kako je sretan sa sudskim ishodom, ali je i izrazio sućut obitelji preminulog Kraljevića.

''Sretan sam s ovim ishodom. Iskreno mi je žao zbog gubitka života i izražavam sućut obitelji Kraljević, jer do toga nije trebalo doći. Ubuduće ću se baviti humanitarnim radom’", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov odvjetnik Gašpar Lujak istaknuo je kako je ovakva presuda potvrda svega što je obrana od početka tvrdila.

"Od početka tvrdimo da se radilo o nužnoj obrani, ili barem prekoračenju nužne obrane uslijed straha prouzrokovanog ničim izazvanim napadom. Sud je prihvatio drugu varijantu, prekoračenje nužne obrane, pa je u tom slučaju isključena krivnja počinitelja i primjenom zakona ga treba osloboditi optužbe", rekao je Lujak. Dodao je kako je ranija osuđujuća presuda ukinuta od strane Vrhovnog suda zbog niza pogreški i nezakonitih stajališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Sinanović je od početka suđenja tvrdio da nije kriv te da je postupao u nužnoj obrani, a na prvom suđenju je istaknuo kako mu nije bila namjera ubiti Marka Kraljevića, nego ga onesposobiti te da mu je pružio i prvu pomoć dok je on ležao na podu.

Tužiteljstvo je na ovu presudu najavilo žalbu, pa će se slučaj ponovno naći pred Vrhovnim sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo