Ugrozio je cijeli grad / Bili smo na mjestu gdje je kradljivac vode probušio zadarski vodovod, iz policije kažu: 'Ima još dojava'

Kradljivac vode je otvaranjem ventila na muljnom ispustu snizio i tlak u cjevovodu, a zbog slabog tlaka, više zone Zadra tjednima muku muče s vodom

28.7.2022.
21:30
VOYO logo

Jučer smo izvijestili kako su na otoku Ugljanu uveli redukciju vode, a danas donosimo zašto presušuje zadarski vodovod. Inspekcija iz zadarskog Vodovoda se šokirala otkrićem da se poljoprivrednik nadomak Zadra spojio na glavni cjevovod. Nikolina Radić.

Široka crijeva i agregat koji crpi vodu iz jaruge na mjestu gdje je u Murvici Gornjoj provaljeno u glavni regionalni cjevovod koji vodom iz Zrmanje opskrbljuje Zadar i okolicu dokaz su krađe vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešimir Orlović, administrator Geografskog informacijskog sustava Vodovoda Zadar: "Stara jaruga koja je na dva mjesta, izgrađen je betonski zid koji zadržava tu vodu. Napravljeno je nekakvo umjetno jezero koje onda služi da bi se ta voda mogla crpiti u obližnje nasade."

Kradljivac vode je otvaranjem ventila na muljnom ispustu snizio i tlak u cjevovodu, a zbog slabog tlaka, više zone Zadra tjednima muku muče s vodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito je da se na ovoj plantaži sve uzgajalo za prodaju, i voće i povrće. Sve ove rajčice, paprike, krastavci, lubenice, pa i kukuruz na obližnjoj oranici, sve je to zalijevano stotinama kubika ukradene vode. Policija provodi istragu kako bi se utvrdilo tko je vlasnik povrtnjaka.

Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske: "Radi se o kaznenom djeu krađe iz Kaznenog zakona, a isto tako prilikom postupanja ili utvrđivanja nekih drugih dokaza, može se utvrditi i da se radi o nekom drugom kaznenom djelu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer kradljivci vode ugrožavaju opskrbu vodom cijelog zadarskog područja.

Direktor Vodovoda Zadar Tomislav Matek: "Velika nam je pomoć od građana koji nam dojavljuju. Jer oni znaju tko krade. Evo, konkretno mi je čovjek rekao: 'Noću vam otvaraju taj muljni ispust.'"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je u pregrađenom umjetnom jezeru izrastao šaš, a ima i riba, za pretpostaviti je da ova praksa traje već godinama.

Ljuba Proroković iz Murvice Gornje: "Ono teče već godinama i to su sa Vodovoda vidili. I zašto nisu zatvorili to? A čovik onde ima tako malo prostora da bi uopće triba otvarat onu vodu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nediljko Pastuović iz Murvice Gornje: "Mislim da je lipo da se snađu. Uvik bolje živi onaj ko se snađe, nego onaj ko nije. Ko se ne zna snać, sinko moj, ne triba niti izlazit na sunce."

Iz policije upozoravaju da imaju saznanja i o drugim poljoprivrednicima koji se "snalaze" s vodom koju ne plaćaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo