Tko je kriv za sve to? / Bivši šef PNUSKOK-a o mafijaškim ubojstvima: 'Hrvatska je pogodna kriminalcima za skrivanje!'

Image
Foto: RTL

Objasnio je tko i kako dila hrvatske putovnice mafijašima, zašto se događa da se, kako kaže, na Zrču nitko ne bavi ogromnim količinama droge tamo...

18.9.2022.
20:36
RTL
VOYO logo

O mafijaškim obračunima u RTL-u Danas Ivana Ivanda Rožić razgovarala je u studiju s bivšim načelnikom Policijskog USKOK-a Mariom Bertinom. Podsjetila je da povodom najnovijih mafijaških obračuna u regiji, upućeni stručnjaci pozivaju na oprez zato što, ocjenjuju, "stiže vruća jesen":

"Mafijaški obračuni su se proširili po Europi, evo dobrim dijelom i u Hrvatskoj. Trebaju li hrvatske službe biti zabrinute?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HTJELE GA PREPRODATI /

Nastavak policijske akcije na Srednjacima: Uhićene dvije žene koje su došle po gotovo kilogram heroina

Image
HTJELE GA PREPRODATI /

Nastavak policijske akcije na Srednjacima: Uhićene dvije žene koje su došle po gotovo kilogram heroina

"Uvjeren sam da hrvatske službe imaju spreman odgovor koji se odnosi na organizirani kriminal i ulazak tih osoba o kojima je gospodin Spasić (u prethodnom prilogu u emisiji) pričao, a izuzetno ga cijenim, na području RH. Problem je u sljedećoj stvari, te osobe - što je i naglašeno u toj reportaži - koriste krivotvorene hrvatske isprave...", kazao je.

Zašto je hrvatska putovnica toliko tražena? "Kao prvo, Hrvatska je članica EU-a i s tom hrvatskom putovnicom, njemu je put maltene do Velike Britanije otvoren, on nema granice i tamo gdje će biti zaustavljen, vrlo vjerojatno će biti rutinski provjeravan i nastavit će dalje", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko je za to kriv? Onaj tko im te putovnice čini dostupnima. Moramo znati da organizirani kriminal koristi koruptivne metode i plaća i pripadnike službe sigurnosti da im osiguraju određene stvari kao što su putovnice, ili neke druge dokumente poput domovnice i sličnog, kako bi ostvarili da takvu putovnicu dobiju i da im neka zemlja unutar EU-a bude dostupna", dodao je.

Na opasku da pristup takvim podacima nema neki običan policajac, nego neka više rangirana osoba, RTL-ovu reporterku zanimalo je može li se to spriječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu nije jedna osoba u pitanju, tu mora biti više osoba. Dvije, tri osobe koje moraju biti uključene u taj dio priče i koje moraju dobiti novac od tog kriminalca. I sam sam sudjelovao u nekim kriminalističkim istraživanjima, vrlo su teška i vrlo su zahtjevna", kazao je:

"Teško je ako osoba koja ima krivotvorenu putovnicu, a dobio ju je tako da... evo primjera, srpski građani koji su napustili područje RH, koji se ne namjeravaju vratiti u RH, na njihovo ime izdana je putovnica s fotografijom osobe koja je kriminalac."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je dva primjera i nastavio: "I sad, ušli su na područje Hrvatske. Vi mi sad recite, što će na granici napraviti granični policajac kad vidi takvu putovnicu, osim propustiti osobu zato što smatra da je sve legalno."

Nije li porazno za sigurnosni aparat, za SOA-u, da nitko ne bi znao da su oni mirno živjeli na zagrebačkom Laništu da se nisu međusobno poubijali?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za to postoji međunarodna policijska suradnja i izmjena podataka zajedno sa službenicima, recimo, BIA-e ili sa službenicima obavještajne službe iz Podgorice koji moraju dostaviti određene podatke, ako ništa drugo, piramidalni ustroj klanova, jednog i drugog", objasnio je, "Mora dolaziti do sastanaka i na mjesečnoj bazi, ako treba, da bi se takve situacije spriječile."

Za brutalno ubojstvo na Zrču krajem kolovoza rekao je: "Usred turističke sezone imati ubojstvo, to je nešto najgore što se može dogoditi. Naročito na takvoj destinaciji. Jednu stvar bih skrenuo pažnju, na području Zrča i Katarelca, jer ne radi se o istom području, dolazi masa građana iz Velike Britanije. Oni su ogromni konzumenti opojnih droga, i to u nenormalnoj količini. Tim problemom se, nažalost, ne bavi nitko... Nema dovoljno snaga. Jedan dio snaga bavi se migrantima i više nemate dovoljno specijaliziranih službenika koji su se bavili suzbijanjem kriminaliteta droga. Vi sad imate situaciju da se u tom području koriste službenici koji su priučeni, praktički rade po terorizmu, a idu plijeniti drogu. To nije isto."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da su prepustili uličnu redukciju droga odori: "Ako netko na ulici preprodaje drogu i vidi na 50 metara odoru, što će napraviti? Odbaciti će drogu, pobjeći će, još da čuje tiruliruliru..."

"Vi želite reći da se Zrčem nitko ne bavio, iako su tamo velike količine droga?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa da, i stojim iza toga. Ja bih volio da mi to netko argumentirano pobije. Ali argumentirano. A ja ću argumentirano reći svoje."

Nabrojao je, neka mu se kaže koliko je zaplijenjeno droge na Zrču 2015. i 2016., koliko je službenika na tome radilo, je li bilo ekscesa, je li 2019. bilo ekscesa, a zašto je 2018. ubijen čovjek u međusobnom obračunu pripadnika bandi, Englez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarka ga je pitala dalje: "Hrvatska je dakle pogodna za skrivanje?"

"Pa naravno. Iz ovog razgovora ste to mogli zaključiti. Da, pogodna je. Nema kontrole ako nema suradnje s drugim sigurnosnim službama iz drugih zemalja od kojih dobijete podatke o osobama na koje trebate obratiti pažnju", potvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli razgovor pogledajte u prilogu iz emisije:

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo