lopovluk / Bizarna krađa u Rijeci: Vlasnik zgrade oštećen za bakrene oluke vrijedne nekoliko tisuća kuna

Pokrali novu zgradu i prije nego što su stanari uselili

25.9.2018.
21:45
VOYO logo

Nisu ni krađe što su nekad bile! Uz uobičajeno parfeme i odjeću u trgovinama, predmeti koji su zanimljivi lopovima sve su bizarniji. Na meti je posebno ono što se najlakše može preprodati i to uglavnom na crnom tržištu sekundarnih sirovina.

Kradu se biste, dijelovi željezničke pruge, a vlasnik jedne novogradnje u Rijeci u koju stanari još nisu ni uselili ostao je bez bakrenih oluka vrijednih tisuće kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do dolaska lopova na ovoj je kući bio bakreni oluk. Poskidali su sve što su mogli i vlasniku napravili popriličnu štetu. Susjedi su neugodno iznenađeni.

Bakreni oluk, ali i sličnu sekundarnu sirovinu, lopovi pokušavaju prodati na sve moguće načine. Metis na Kukuljanovu uglavnom zaobilaze jer se svaka osoba evidentira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na licu čovjeka se odmah vidi da li je to njegovo ili nije njegovo, ovisi da li prodaje mlađi ili stariji čovjek. Ako nešto sumnjamo, bilo šta najlakši moj odgovor je 'Oprostite, ali to ne mogu primiti'. Ako on postavlja pitanje 'Kako ili zašto?'  onda mijenja priča. Ako on bez riječi to vrati nazad u auto, onda znači da tu postoji neka sumnja u nešto", kaže Dragan Košak, voditelj Odjela obojenih metala u Metisu.

U lopovluk. Svaka sirovina ima svoju cijenu koja se na kraju umanji za porez i prirez. Kilogram bakra je 30 kuna, mesinga 17. Lopovi zato idu na crne otkupne stanice gdje nema davanja državi pa postižu bolju cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U našem kraju i cijeloj Hrvatskoj otvaraju se skladišta koja su bez papira, bez dozvola, bez svega. I kad dođe inspekcija zatvaraju, sele se. Ipak bi to crno tržište trebalo na neki način zatvoriti, spriječiti i sankcionirati. Međutim evo inspekcije bi trebale ipak malo više obilazit teren", rekao je Jerry Pajić, predsjednik Uprave Metisa.

Kuloari šuškaju da je ukradeni bakreni oluk s Kantride već prodan u Zagrebu, odakle većina toga ide za inozemstvo. Iz riječke policije kažu da je ove godine broj krađa u padu za 25 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naime u osam mjeseci ove godine zabilježeno je 30 kaznenih djela krađe kao što su oluci ili bakrene užadi, a pet počinitelja je kazneno prijavljeno", priopćila je Svemirka Miočić, službenica za odnose s javnošću PU primorsko-goranske.

A kada se krade, ne bira se - od košnica, preko rasvjetnih stupova, mesinganih kvaka s ulaznih vrata, bakrenih lustera do kamenica za ulje. Lopovi biraju ono što će najskuplje preprodati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo