Fosili u autu / Nevjerojatan nalaz policije! Od krijumčara zaplijenila vrijednu kolekciju staru 15 milijuna godina, neprocjenjive vrijednosti

Image
Foto: PU brodsko-posavska

Preko graničnog prijelaza u Staroj Gradiški krijumčar je u Hrvatsku pokušao ući 17. travnja u večernjim satima

28.4.2021.
15:48
PU brodsko-posavska
VOYO logo

Brodsko-posavska policija u srijedu je predstavila vrijednu zapljenu fosilnih ostataka, starih oko 15 milijuna godina, zaplijenjenih od 46-godišnjeg krijumčara na granici s BiH u automobilu slovenskih registarskih oznaka.

Preko graničnog prijelaza u Staroj Gradiški krijumčar je u Hrvatsku pokušao ući 17. travnja u večernjim satima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon sumnje da je u vozilu krijumčarena roba, pregled sumnjivog vozila zajedno su obavili policijski i djelatnik carine koji su pronašli veću količinu fosila, raznih životinjskih ostataka za koje vlasnik nije imao nikakvu dokumentaciju", rekla je za Hinu glasnogovornica brodsko-posavske policije Kata Nujić.

Fosili neprocjenjive paleontološke vrijednosti

Krijumčarene fosilne ostatke u srijedu su na graničnom prijelazu determinirali i evidentirali predstavnici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba i Muzeja Brodskog Posavlja iz Slavonskog Broda, a zaplijenjeni fosili privremeno će biti pohranjeni u zagrebačkom muzeju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj Geološko paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Dražen Japundžić kazao je da su, nakon pregleda, potvrdili da se radi o "vrlo vrijednoj, dragocjenoj i za paleontologe fosilnoj građi od neprocjenjive vrijednosti".

Građa predstavlja ostatke fosilne faune iz geološkog razdoblja srednjeg miocena (prije oko 15 milijuna godina), a najzastupljeniji  su ostaci zubi i čeljusti fosilnih praslonova (Gomphotherium i Prodienotherium), nosoroga (Brachypotherium), svinja (Conohyus), dabrova, jelena, goveda itd. Paleontolozi su u građi razaznali i nekoliko primjeraka fosilnih vodozemaca (Salamander).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
REPLIKA T-REXA U REALNOJ VELIČINI /

Jeste li znali da su dinosauri živjeli na Brijunima? Postali su prvi zaštićeni fosili u Hrvatskoj

Image
REPLIKA T-REXA U REALNOJ VELIČINI /

Jeste li znali da su dinosauri živjeli na Brijunima? Postali su prvi zaštićeni fosili u Hrvatskoj

Policija nastavlja istraživanje

"Primjerci nisu očišćeni ni preparirani, tako da vjerojatno sadrže i druge fosilne vrste, koje se trenutno ne mogu determinirati. Ovo je vrlo vrijedna i bogata fosilna građa i zasigurno će nam dati nove znanstvene spoznaje o životu, klimi i okolišu u pradavnoj zemljinoj prošlosti na području srednje Europe“, rekao je Japundžić.

Image
Foto: PU brodsko-posavska
Image
Foto: PU brodsko-posavska

Vrijednost zaplijenjenih fosila procijenio je na više desetaka tisuća eura, uzimajući u obzir vrijednost osiguranja za slične izložbene primjerke koji dolaze u Hrvatski prirodoslovni muzej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija nastavlja s istraživanjem kako bi se utvrdile sve okolnosti u kojima su fosilni ostaci stigli na granicu Hrvatske i BiH. Pretpostavlja se da zaplijenjeni fosili potječu iz aktivnog ugljenokopa kod Gračanice u Bosni i Hercegovini.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo