Iz afere u aferu / Broj osumnjičenih drastično raste: Josipa Rimac za sobom 'povukla' brojne moćnike i uglednike

Image
Foto: Josip Regovic/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

USKOK je sada obuhvatio i cijeli niz slučajeva namještanja polaganja državnog stručnog ispita preko Rimac

28.8.2020.
9:03
Josip Regovic/Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Najnovije USKOK-ovo proširenje istrage protiv donedavne državne tajnice u Ministarstvu uprave i bivše gradonačelnice Knina Josipe Rimac nije donijelo nove spektakularne optužbe, ali su njime obuhvaćena brojna itekako zvučna imena bivših i sadašnjih državnih dužnosnika i čelnika pojedinih institucija i javnih poduzeća, piše Jutarnji list.

Tako je između ostalih, iako ju je USKOK istraživao zbog afere Mercedes te mogućeg namještanja natječaja u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, prijašnja ministrica Gabrijela Žalac na kraju ''pala'', prema zasad neslužbenim informacijama, zbog poticanja Josipe Rimac da njezinu bratu osigura da položi državni stručni ispit bez obzira je li to zaslužio. Rimac se, navodno, potrudila da joj napravi tu uslugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠIRI SE ISTRAGA /

Kako je funkcionirala koruptivna hobotnica na čelu s Josipom Rimac? Među osumnjičenima i suradnici ministara

Image
ŠIRI SE ISTRAGA /

Kako je funkcionirala koruptivna hobotnica na čelu s Josipom Rimac? Među osumnjičenima i suradnici ministara

USKOK je obuhvatio još cijeli niz takvih slučajeva namještanja polaganja državnog stručnog ispita preko Josipe Rimac.

Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se tereti, doznaje Jutarnji list, da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tomislava Medveda. Osim njega, USKOK je pokrenuo istragu i protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rodbinska veza

Sređivanje polaganja spomenutog ispita preko Josipe Rimac i njezinih sada veza u Ministarstvu uprave - suokrivljena je najmanje jedna službenica tog ministarstva - stavlja se na teret i donedavnom ravnatelju Policijske akademije, sada umirovljenom Dubravku Novaku, ravnatelju Carinske uprave Hrvoju Čoviću, glavom tajniku Ministarstva zdravstva Veliboru Drakuliću, savjetnici ministrice poljoprivrede Aniti Validžić te zamjenici načelnika Općine Gvozd Mariji Idžan, kao i poznatom zagrebačkom zlataru Pašku Dodiću. Suokrivljeno je i nekoliko javnosti nepoznatih osoba koje su preko ove veze izašle na državni stručni ispit.

Nakon što je koncem lipnja pokrenut kazneni progon protiv člana Uprave HEP-a Saše Dujmića zbog nezakonitog primanja u stalni radni odnos u sustav HEP-a sestre Josipe Rimac, sada je USKOK tu točku optužbe proširio i na direktora HEP-ODS-a Nikolu Šulentića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na koncu, proširenjem istrage obuhvaćen je i aktualni pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i energetiku Domagoj Validžić, inače suprug već spomenute Anite Validžić koja je s Rimac rodbinski povezana. Validžića je Vlada već jučer razriješila spomenute dužnosti.

USKOK ga tereti da je na zahtjev i u dogovoru s Josipom Rimac pokušavao ishoditi povoljne odluke za tvrtku C.E.M.P. vezano za višu otkupnu cijenu struje, urgirajući za vlasnike vjetroelektrane najprije u HROTE-u, a potom, kada mu oni nisu izašli ususret, i kroz ministarstvo u kojemu je radio. USKOK je u svojem priopćenju naveo kako je, zapravo, uhićenje Josipe Rimac spriječilo da Ministarstvo donese odluku kojom bi se pogodovalo C.E.M.P.-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipa Rimac, koja je od kraja svibnja u istražnom zatvoru u Remetincu, jučer je u povodu novog proširenja istrage dovedena u prostorije USKOK-a u Vlašku ulicu. Kako je nakon ispitivanja izjavila njezina odvjetnica Lidija Horvat, Rimac je izjavila da se ne osjeća krivom te je iznijela svoju obranu, ali nije željela odgovarati na pitanja tužiteljstva.

Utjecaj na svjedoke

Odvjetnica Horvat pritom se požalila na postupanje USKOK-a, ističući da je ponovno doneseno rješenje o proširenju istrage dva dana uoči sudskog ročišta o produljenju istražnog zatvora, kako je to učinjeno i koncem lipnja. Josipi Rimac je u lipnju istražni zatvor produljen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke za dva mjeseca, tako da istječe sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadležni sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu danas bi trebao odlučiti postoji li opasnost da Rimac utječe i na novopredložene svjedoke, ''proizašle'' iz posljednjeg proširenja istrage. O tome ovisi hoće li opet produljiti istražni zatvor ili će je pustiti da se brani sa slobode. Inače, ovom aferom sada su obuhvaćene ukupno 32 osobe, piše Jutarnji list.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo