nepravomoćna osuda / Čović i Josipović osuđeni zbog mita u slučaju remonta hrvatskih MIG-ova

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Čović i Josipović nisu došli na izricanje presuda na zagrebački Županijski sud

26.3.2019.
13:45
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Bivši načelnik MORH-ovog Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda Josip Čović u utorak je nepravomoćno osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora zbog optužbi da je tražio 50 tisuća eura mita od predstavnika ukrajinske tvrtke koja je napravila remont hrvatskih MIG-ova Ivice Josipovića, osuđenoga na godinu dana zatvora.

Čović i Josipović u utorak nisu došli na izricanje presuda koju je na zagrebačkom Županijskom sudu objavila sutkinja Rahela Valentić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje koja je trajalo od rujna 2017. bilo je zatvoreno za javnost, zbog zaštite državne sigurnosti zatvoreno za javnost.

Optužnicom podignutom krajem 2016., a potvrđenom u ožujku 2017. Uskok je Čovića teretio da je uoči odluke o javnoj nabavi od zastupnika dvaju inozemnih tvrtki "zatražio novčanu nagradu" kako bi zauzvrat, kao član povjerenstava Ministarstva obrane (MORH), bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršitelja, osigurao pozitivno mišljenje i prednost u remontu i nabavi dodatnih aviona MiG-21.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici jednog od društava nisu prihvatili Čovićev zahtjev da mu za pogodovanje isplate 50 tisuća eura, dok je suoptuženi zastupnik druge tvrtke taj zahtjev prihvatio i Čoviću obećao isplatu zatraženog iznosa. Nakon ugovaranja i realizacije posla, Čović je od zastupnika tvrtke u dva navrata tijekom siječnja i veljače 2016. preuzeo najmanje 10 tisuća eura, objavio je Uskok nakon podizanja optužnice ne navodeći imena okrivljenih.

Čović je optužen da je nedjelo počinio kao načelnik Odjela održavanja i remonta te kao voditelj Odjela za zrakoplovno-tehničke standarde Samostalne službe za vojni zračni promet MORH-a i kao stručna osoba voditelj stručnog tima MORH-a za provjeru i član tehničkog Povjerenstva MORH-a zadužen za utvrđivanje tehničke sposobnosti izvršenja remonta borbenih aviona MiG-21 u remontnim zavodima potencijalnih izvršitelja te član Povjerenstva za analizu izvodivosti i isplativosti remonta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo